zaterdag 25 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
4
(1)

Suriname heeft nog geen meldingen van apenpokken

lees ook ...

Nagedachtenis Moiwana: herdenkingsdienst voor slachtoffers

Basisgemeente A Nieuw Tilii, samen met de stichtingen Moiwana en 8 December 1982, organiseerde zondag een herdenkingsdienst in Moiwana ter nagedachtenis aan de minstens 39 personen d...

Er zijn in Suriname nog geen meldingen van apenpokken. Momenteel worden delen van de wereld geconfronteerd met besmettingen van apenpokken. Na gevallen in onder meer de Verenigde Staten van Amerika, Spanje en Groot-Brittannië hebben zich ook gevallen voorgedaan in Frankrijk, België, Duitsland en Australië. Intussen is het eerste geval in Nederland vastgesteld. Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid, zegt dat er in Suriname geen meldingen en of rapportage van besmettingen zijn ontvangen.

Deze virale infectie werd voor het eerst in 1958 vastgesteld bij apen. Het virus is een zoönose, wat betekent dat het van dier op mens kan overgaan. Bij de mens werd apenpokken voor het eerst in 1970 geconstateerd in de Democratische Republiek Congo. Anders dan de naam doet vermoeden, wordt het virus voornamelijk door knaagdieren overgebracht.

Gajadhar Sukul zegt dat Surinaamse artsen geen rapportage hebben gemaakt van de infectieziekte. “Ook bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) hebben de verantwoordelijken geen meldingen binnengekregen. Als ministerie van Volksgezondheid blijven we alert en naar informatie vragen bij de instellingen die ons moeten rapporteren over huiduitslag en alle andere verschijnselen”, zegt hij. Als deze ziekte haar intrede mocht doen in Suriname dan hoopt Gajadhar Sukul dat er geen sprake zal zijn van een explosieve uitbraak.

De functionaris merkt op dat uit de praktijk is gebleken dat deze virale ontstekingen gepaard gaan met huiduitslag. Het virus kan ook zeer makkelijk worden overgedragen. “Voor de artsen zal het uitdaging zijn om preventieve handelingen te plegen. De inrichting van poliklinieken zal ook anders moeten zijn”, aldus de departementsdirecteur, die verder accentueert dat samenleving goed ingelicht zal moeten worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname heeft nog geen meldingen van apenpokken