zondag 28 mei 2023
25.5 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname heeft deelgenomen aan de ‘Hearts in the Americas training’

lees ook ...

Lijk visser die in het water viel, geborgen

Een werkgever deed op woensdag 17 mei 2023 aangifte van vermissing van de vreemdeling S., 21 jaar die als visser werkzaam was op een vissersboot die was aangemeerd bij het Vissersbedrijf Cevihas. N...

Een delegatie vanuit het Ministerie van Volksgezondheid heeft van 16 tot 18 mei deelgenomen aan een ‘HEARTS in the Americas’ training en workshop te st. Lucia. Bij deze training en workshop hebben diverse landen uit de Caraïbische regio hun ervaringen gedeeld met betrekking tot de HEARTS-implementatie en de vooruitgang die is geboekt in hun landen.

‘HEARTS’ is een WHO initiatief, ter verbetering van de preventie, controle en behandeling van onder andere hoge bloeddruk en suikerziekte en wordt sedert januari 2023 in Suriname uitgevoerd. Suriname heeft in een korte periode vele activiteiten uitgevoerd in het kader van HEARTS, waaronder gestandaardiseerde behandelprotocollen, aanpassen van de poliklinische workflow en het monitoren van de implementatie en patienten.

Volgens de WHO/PAHO HEARTS initiative heeft Suriname bij de klinieken die hieraan meedoen, het doel van ’80 procent van de patiënten heeft de bloeddruk onder controle ‘, bereikt. Het beleid dient gericht te worden op het motiveren van de overige poliklinieken in het land om mee te doen aan het Suriname HEARTS Initiatief. Er wordt in samenwerking met diverse actoren gewerkt aan een communicatieplan, om alle betrokken partijen en doelgroepen voor te lichten, zodat de implementatie vlotter kan verlopen.

Een groep overheidsambtenaren, die is geselecteerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, wordt getraind om ingezet te worden bij de particuliere huisartsenklinieken om de achterstand bij die groep op te vangen. Deze ambtenaren zullen vier maanden getraind worden om ondersteunend te kunnen werken op deze klinieken.
De RGD en Medische Zending worden in de komende periode voorzien van hardware en andere benodigdheden om ook bij hun de implementatie van HEARTS initiatief vlotter te doen verlopen.

Suriname is al in de afrondende fase voor het diabetes mellitus protocol welk spoedig zal worden gelanceerd, om ook deze groep van patiënten en mensen met hoog risico te identificeren en begeleiden en/of te behandelen. Er zijn reeds gesprekken gestart om ook een mentale gezondheid protocol te includeren binnen dit initiatief.

Suriname heeft indruk gemaakt op de aanwezigen met de presentatie van het voorgenomen digitale gezondheidspaspoort, welke als patient-portal zal dienen voor de Electronic Health Record (EHR) en tegelijkertijd als een applicatie om ziekte en risico beter te begrijpen en beheersbaar te maken. Deze applicatie zal real-time verbonden worden met de EHR, en ook de informatie zal real-time beschikbaar zijn.

Het Ministerie van Volksgezondheid streeft ernaar om tegen het einde van het jaar tegelijk met een nascholing en update van de HEARTS-protocollen, deze applicatie te lanceren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname heeft deelgenomen aan de 'Hearts in the Americas training'