dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
5
(3)

Suriname heeft cash US$ ontvangen

lees ook ...

Jogi pleit voor sluitingstijden bedrijven

De districtscommisarissen hebben zonder enig overleg met het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport de sluitingstijden van winkels vervroegd, terwijl men nu toerisme wil stimuleren. Volksverte...

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning bevestigt dat eerder deze week cash US$ in Suriname is aangekomen. Dit gebeurt na een onderbreking van bijkans een jaar. Het geldtransport van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vanuit de Verenigde Staten, is onderdeel van het koersbeheersingsplan van de regering.

“De heropstart van de geldtransporten is een van de acties in ons stappenplan op weg naar het stabiliseren en verlagen van de koers”, zegt Achaibersing. Hij heeft gisteren in een zoommeeting de directeuren en treasurers van de lokale banken geïnformeerd over de herstart van de geldtransporten.

De regering implementeert nu een serie aan maatregelen voor de gezondmaking van de Surinaamse economie. Het structureel herstellen van de rust op de valutamarkt is hier een belangrijk onderdeel van. Volgens minister Achaibersing wordt met deze eerste transport gelijk al veel lucht uit de koers gehaald.

De minister benadrukt tegelijkertijd dat dit nog niet betekent dat burgers gelijk volop USD van hun rekening zullen kunnen opnemen. In overleg met de banken zullen de opnamelimieten geleidelijk worden verhoogd.

In september 2019 kwam de eerste zending contante USD vanuit de Amerikaanse Federal Reserve System (FED) binnen. Het was een hoogtepunt voor het Surinaamse bankwezen. Maar in januari 2020 zette het FED-bestuur een punt achter deze contante geldtransportfaciliteit. Dit als gevolg van het CBvS-kasreserve debacle.

Door deze affaire raakte de internationale reputatie van Suriname ernstig beschadigd. Het heeft de regering daarom enige tijd gekost om het vertrouwen te herwinnen. Met succes is een internationale lobby op gang gezet om de ‘nieuwe wind’ te presenteren in het buitenland, voornamelijk bij internationale banken. De geldtransporten zijn mede door deze inspanningen en medewerking van de FED nu weer op gang gekomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname heeft cash US$ ontvangen