Suriname heeft onlangs de vierde Maritime Operations Centres (MOC) conferentie georganiseerd, een initiatief gericht op maritieme veiligheid en grensoverschrijdende samenwerking. De driedaagse bijeenkomst, gehouden in de multifunctionele zaal ‘Ondro Oso’ van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), werd geleid door de Kustwacht Suriname en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), in samenwerking met het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) Global Maritime Crime Programme (GMCP).
De conferentie bracht vertegenwoordigers samen van defensie- en kustwachtorganisaties uit Barbados, Guyana en het Regional Security System (RSS). Vanwege onvoorziene omstandigheden kon Trinidad & Tobago niet deelnemen. De focus lag op het delen van kennis en ervaringen over de bestrijding van illegale maritieme activiteiten zoals drugssmokkel, illegale visserij en grensoverschrijdende criminaliteit.
Ook functionarissen van de Maritieme Politie, Douane Maritiem, DNV en de Marine (Nationaal Leger) leverden een belangrijke bijdrage. Waarnemend directeur van de Kustwacht, majoor Radjoe Bhola, onderstreepte de waardevolle inzichten die tijdens de conferentie zijn opgedaan en benadrukte het belang van internationale samenwerkingsovereenkomsten en informatie-uitwisseling.
Joshua Arterta, programmaofficier van UNODC, prees de organisatie van het evenement en benadrukte de noodzaak van intensievere samenwerking tussen landen om maritieme dreigingen doeltreffend aan te pakken. Sinds 2023 maakt Suriname deel uit van de MOC-to-MOC-samenwerking, en UNODC moedigt verdere bilaterale afspraken en steun aan voor deelnemende landen.
Een belangrijke mijlpaal van de conferentie was de aankondiging van een nationaal Maritime Operation Centre in Suriname. Dit centrum zal nationale stakeholders betrekken en moet uiteindelijk uitgroeien tot een Joint Maritime Operation Centre, waar operationele diensten zoals de Kustwacht, Maritieme Politie, Douane en het Nationaal Leger samenwerken.
Daarnaast wordt gekeken naar uitbreiding van de samenwerking met Frans-Guyana, Frankrijk en Nederland, vanwege hun gedeelde belangen in de regio. UNODC blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van deze samenwerkingen, en dankzij de steun van Canada en nauwe samenwerking met DNV kon deze conferentie succesvol worden georganiseerd.