Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname gaat steeds beter om met mensenrechten

Geplaatst

op

Afgelopen donderdag heeft de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) de tussentijdse evaluatie van de bescherming van mensenrechten in Suriname goedgekeurd. Hoewel laatst nog bekend werd dat het land de mensenrechten nog niet op orde heeft is Suriname wel weer een stap dichterbij.

Reggie Nelson, Surinaams ambassadeur in Frankrijk, presenteerde, na eerdere aanbevelingen van de raad, de maatregelen die Suriname tot nu toe heeft genomen. Hieruit is gebleken dat Suriname vorderingen maakt. Nelson benoemde ook dat de regering zich in driekwart van alle aanbevelingen kan vinden en dat er momenteel meerdere adviezen al worden uitgewerkt.
Nelson liet weten dat Suriname zich direct achter 116 van de in totaal 148 aanbevelingen kan vinden. Over de 43 andere aanbevelingen moet eerst meer discussie en draagvlak in de maatschappij komen. Onderwerpen die meer discussie en draagvlak nodig hebben zijn onder andere seksuele geaardheid en genderidentiteit. Positief punt hieraan is dat er inmiddels een werkgroep is opgericht door minister van Dijk – Silos die zich zal inzetten voor meer tolerantie en acceptatie voor de LGHBT gemeenschap. Deze werkgroep zal in oktober van start gaan met hun werkzaamheden.

Commentatoren van andere landen die de getroffen maatregelen door Suriname besproken merkten op dat het land vorderingen heeft gemaakt bij gendervraagstukken en de ondersteuning van kwetsbare groepen. Er werd hierbij rekening gehouden met Surinames kwetsbare positie als klein ontwikkelingsland. Suriname kreeg complimenten voor het schrappen van de doodstraf, het aanpakken van de handel in mensen en voor het aanpakken van huiselijk geweld. Ook werd belicht dat Suriname op de goede weg is doordat zij voorbereidingen treffen voor een nationaal mensenrechteninstituut en voor het wegwerken van discriminatie van niet-heteroseksuelen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Drie Surinaamse mensensmokkelaars aangehouden

Geplaatst

op

By

De politie in Suriname heeft in de late avond van zondag 9 december tijdens een auto controle een 19, 23 en 25 jarige man aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Tijdens de controle bleek achterin een personenbus achtien
illegale Haïtianen vanuit Coronie naar Paramaribo te vervoeren. 
De groep van illegale Haïtianen bestaat uit vier mannen, zes vrouwen en acht minderjarige kinderen van wie 3 jongens en vijf meisjes zijn. De illegalen en de aangehouden verdachten werden overgedragen aan de afdeling Trafficking In Person (TIP).

Lees verder

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |