Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname gaat steeds beter om met mensenrechten

Geplaatst

op

Afgelopen donderdag heeft de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) de tussentijdse evaluatie van de bescherming van mensenrechten in Suriname goedgekeurd. Hoewel laatst nog bekend werd dat het land de mensenrechten nog niet op orde heeft is Suriname wel weer een stap dichterbij.

Reggie Nelson, Surinaams ambassadeur in Frankrijk, presenteerde, na eerdere aanbevelingen van de raad, de maatregelen die Suriname tot nu toe heeft genomen. Hieruit is gebleken dat Suriname vorderingen maakt. Nelson benoemde ook dat de regering zich in driekwart van alle aanbevelingen kan vinden en dat er momenteel meerdere adviezen al worden uitgewerkt.
Nelson liet weten dat Suriname zich direct achter 116 van de in totaal 148 aanbevelingen kan vinden. Over de 43 andere aanbevelingen moet eerst meer discussie en draagvlak in de maatschappij komen. Onderwerpen die meer discussie en draagvlak nodig hebben zijn onder andere seksuele geaardheid en genderidentiteit. Positief punt hieraan is dat er inmiddels een werkgroep is opgericht door minister van Dijk – Silos die zich zal inzetten voor meer tolerantie en acceptatie voor de LGHBT gemeenschap. Deze werkgroep zal in oktober van start gaan met hun werkzaamheden.

Commentatoren van andere landen die de getroffen maatregelen door Suriname besproken merkten op dat het land vorderingen heeft gemaakt bij gendervraagstukken en de ondersteuning van kwetsbare groepen. Er werd hierbij rekening gehouden met Surinames kwetsbare positie als klein ontwikkelingsland. Suriname kreeg complimenten voor het schrappen van de doodstraf, het aanpakken van de handel in mensen en voor het aanpakken van huiselijk geweld. Ook werd belicht dat Suriname op de goede weg is doordat zij voorbereidingen treffen voor een nationaal mensenrechteninstituut en voor het wegwerken van discriminatie van niet-heteroseksuelen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Politie pakt 27 sexwerkers op

Geplaatst

op

By

De politie van regio Paramaribo heeft in de nacht van zaterdag 20- op zondag 21 april opgetreden tegen commerciele sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat)en de Waaldijkstraat. Deze vrouwen, 19 in totaal, zijn aangehouden en ter voorgeleiding en overgebracht het politie bureau Geyersvlijt.

Zondagmorgen zijn de vrouwen door de politie heen gezonden. Dat gebeurde na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het betreft vrouwen met de Surinaamse-en andere nationaliteiten. Het onderzoek met betrekking tot de status van de vreemdelingen hier te lande wordt voortgezet.

Een week eerder had de politie van het politie ressort Centrum ook opgetreden tegen travestieten in de omgeving van de Rooseveldkade. Ook zij zorgden voor verstoring van de openbare orde en rust. Daarbij waren 8 aangehouden die na afstemming met het Openbaar Ministerie ook zijn heen gezonden door de politie Deze travestieten zijn allemaal Surinamers en oefenen ook het oudste beroep ter wereld uit.

Lees verder

Suriname

Video report: Oogstfeest Curacao

Geplaatst

op

By

In deze periode wordt er een wandelloop in de vorm van wandelmars gehouden in Curacao. Het gaat bij deze om een loop met verschillende groepen die de oogstfeest vieren. Volgens Deborah Lantveld uit Suriname die reeds 2 jaar in Curacao woont is deze loop al seen dank voor de kostbare gronden daar men flink heeft kunnen oogsten. Deborah die deel uitmaakt van de groep genaamd  Sembrado Di Speranza met als leidster Chisje de Wind geeft aan dat men in de maand januari gepland had. Het gaat onder andere om mais,  batata dushi( zoete ardapel), bonchi kunuku.

Lees verder

Meest gelezen