Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname gaat steeds beter om met mensenrechten

Geplaatst

op

door

Afgelopen donderdag heeft de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) de tussentijdse evaluatie van de bescherming van mensenrechten in Suriname goedgekeurd. Hoewel laatst nog bekend werd dat het land de mensenrechten nog niet op orde heeft is Suriname wel weer een stap dichterbij.

Reggie Nelson, Surinaams ambassadeur in Frankrijk, presenteerde, na eerdere aanbevelingen van de raad, de maatregelen die Suriname tot nu toe heeft genomen. Hieruit is gebleken dat Suriname vorderingen maakt. Nelson benoemde ook dat de regering zich in driekwart van alle aanbevelingen kan vinden en dat er momenteel meerdere adviezen al worden uitgewerkt.
Nelson liet weten dat Suriname zich direct achter 116 van de in totaal 148 aanbevelingen kan vinden. Over de 43 andere aanbevelingen moet eerst meer discussie en draagvlak in de maatschappij komen. Onderwerpen die meer discussie en draagvlak nodig hebben zijn onder andere seksuele geaardheid en genderidentiteit. Positief punt hieraan is dat er inmiddels een werkgroep is opgericht door minister van Dijk – Silos die zich zal inzetten voor meer tolerantie en acceptatie voor de LGHBT gemeenschap. Deze werkgroep zal in oktober van start gaan met hun werkzaamheden.

Commentatoren van andere landen die de getroffen maatregelen door Suriname besproken merkten op dat het land vorderingen heeft gemaakt bij gendervraagstukken en de ondersteuning van kwetsbare groepen. Er werd hierbij rekening gehouden met Surinames kwetsbare positie als klein ontwikkelingsland. Suriname kreeg complimenten voor het schrappen van de doodstraf, het aanpakken van de handel in mensen en voor het aanpakken van huiselijk geweld. Ook werd belicht dat Suriname op de goede weg is doordat zij voorbereidingen treffen voor een nationaal mensenrechteninstituut en voor het wegwerken van discriminatie van niet-heteroseksuelen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X