woensdag 10 augustus 2022
32.6 C
Paramaribo
27.7 C
Amsterdam
3.3
(3)

Suriname gaat nauwer samenwerken met Nederlandse gemeenten

lees ook ...

Social Army benadert regering om bouwkavels voor haar leden

De Stichting Social Army werd in 2019 opgericht en doet sociale projecten in de samenleving sinds 2019. In 2019 deden ze alleen al 19 projecten. De stichting bestaat geheel uit jongeren. De projecten ...

Suriname gaat nauwer samenwerken met Nederlandse gemeenten. Dat is maandag vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die in Den Haag is getekend tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en burgemeester Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarmee wordt de samenwerking, die de afgelopen tien jaar vrijwel stil was komen te liggen, weer nieuw leven ingeblazen.

“Van alle kanten is er enorm veel energie bij lokale bestuurders en anderen om Suriname te steunen. Het wordt een herstart, waarbij Suriname de ‘lead’ zal hebben ”, zei burgemeester Van Zanen. Deze samenwerking is bedoeld om concreet op districtsniveau te komen tot projecten die helpen om het leven van de bevolking te verbeteren, leefbaarheid te vergroten en versterking van het lokale bestuur te bevorderen.

“Niet alleen technische bijstand, maar duidelijke initiatieven, die merkbaar verbetering brengen in mensen hun leven”, zei minister Ramdin. Daarbij zal niet alleen de overheid, maar ook het klein- en middenbedrijf een rol moeten spelen.
Maandagavond vond op initiatief van de VNG en de Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi al een eerste gedachtewisseling plaats tussen burgemeesters, wethouders en diverse bestuurders om de samenwerking op te starten. Daarbij waren ook veel deelnemers met een Surinaamse achtergrond, zoals burgemeester Franc Weerwind (Almere) en de wethouders Reshma Roopram (Berendrecht) en Kavita Parbhudayal (Den Haag).

De ontmoeting onder leiding van burgemeester Van Zanen van de gemeente Den Haag, besloot een uitnodiging te doen aan de tien districtscommissarissen (dc) om op korte termijn een eerste virtuele ontmoeting te hebben om van Surinaamse kant te inventariseren welke behoeften er zoal leven. Van diverse districten waren al initiatieven uitgegaan richting Nederland, die kunnen nu gericht worden opgepakt in het kader van de gesloten samenwerking.

De bedoeling is dat in de eerste helft van februari een delegatie van de VNG Suriname bezoekt. Er zal dan met de dc’s verder worden gesproken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname gaat nauwer samenwerken met Nederlandse gemeenten