Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname gaat export Landbouw aanpakken

Geplaatst

op

Groenten

Bij het bezoek van President Santokhi aan Nickerie gisteren deelde hij zijn gedachten over de weg die de agrarische productie in Suriname op moet gaan. De regering wil de districten Nickerie, Coronie en Saramacca, waarvan Saramacca aan Coronie en Coronie aan Nickerie grenst, tot een technologisch modern agrarisch productiegebied maken. Er zullen dan behalve rijst ook allerlei andere agrarische producten mede door middel van kassenteelt verbouwd worden. De President geeft aan dat de producten via de luchthaven van Nickerie die volgens plan verder ontwikkeld zal worden, naar het Caribisch gebied vervoerd  kunnen worden.

President Santokhi benadrukt dat de wereld midden in een COVID-19 crisis mag zitten, maar dat deze crisis ook uitdagingen creëert. Suriname kan haar lokale producten zelf gebruiken, maar tegelijkertijd brengen naar de buitenlandse markt die daar behoefte aan heeft, te beginnen met de Caribische markt. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bekijkt nu al de mogelijkheden tot het verschepen van groente en fruit naar Barbados. Hiermee zal de regering invulling geven aan de eerder dit jaar door de vorige regering gesloten overeenkomst tussen de twee landen.

De president deelde zijn gehoor mee dat het ‘Productschap Rijst’  zo snel mogelijk opgezet zal worden. Ex-parlementariër Jitendra Kalloe is aangewezen om dit project te trekken. Hierdoor zal er met regelgeving en instituten voor gezorgd worden dat het beleid met betrekking tot rijst goed ontwikkeld kan worden.  –  culturu.com

 

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Widjai
zondag 4 oktober 2020 05:25

ai deze regering werkt. Dank je wel. Dit willen we horen zien en bereiken. Steaks kunnen we meerdere steden ontwikkelen. Nickerie is dan een echte stad als paramaribo . Welvaart

Benny
zondag 4 oktober 2020 09:24

Er is nu in 3 maanden al veel meer bereikt dan in de afgelopen 10 jaar.
Wat een opluchting dat Chan nu de baas is.

Mahinder
zondag 4 oktober 2020 11:19

Ja er gebeurt wat huizen worden gebouwd voor de arme mensen volkshuisvesting moet je aan beginnen. Welvaart. Middenklasse alvast helpen de motor van suriname om hun kinderen een beter toekomst te geven scholen goed onderwijsAdvertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen