donderdag 28 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.9 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname gaat diplomatieke relaties aan met Mauritius en Bhutan

lees ook ...

Vicepresident Brunswijk viert 19 jaar Stichting 1 voor 12 me...

De Stichting 1voor12, een organisatie gewijd aan het helpen van mensen in nood, vierde afgelopen zaterdag haar 19-jarig jubileum met ondersteuning van vicepresident Ronnie Brunswijk. De viering vond p...

Op kort termijn gaat Suriname diplomatieke relaties aan met Mauritius en Bhutan. De bezegeling van de relatie met Mauritius zal plaatsvinden in de Verenigde Naties (VN), zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Suriname heeft tijdens de COP26 in Glasgow, Schotland een overeenkomst getekend met Bhutan en Panama om als de enige drie carbon negatieve landen ter wereld, carbon negativiteit te promoten.

Met het Aziatische land bestond er geen diplomatieke betrekking in formele zin. Het aangaan van betrekkingen met deze landen is onderdeel van het buitenlands beleid van de regering. In verband hiermee heeft president Chandrikapersad Santokhi de afgelopen dagen een aantal ambassadeurs beëdigd, waarvan enkele binnenkort vertrekken naar hun standplaatsen, te weten: India, China, Indonesië, Cuba en Venezuela. Met dit aantal wordt het bestand van buitenlandse posten van Suriname gecompleteerd. Miami en Curaçao zijn reeds voorzien van consuls-generaals en binnenkort zal dit ook het geval zijn in Frans-Guyana en Belém.

In de afgelopen periode hebben 17 diplomaten hun geloofsbrieven aan president Santokhi overhandigd en er staan nog 22 ambassadeurs op het programma. Ramdin spreekt van belangrijke momenten omdat Suriname daarmee de gelegenheid krijgt relaties met landen aan te gaan. Hij merkt op dat het diplomatieke veld zich aan het uitbreiden is. “Er is een groot aantal landen dat diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Suriname.”

Hij stond ook stil bij de situatie in Oekraïne en Venezuela. Suriname heeft goede betrekkingen met Oekraïne. De bewindsman spreekt de hoop uit dat de problemen zoals die zich momenteel voordoen via diplomatieke inspanningen, dialoog en consultaties opgelost kunnen worden. Suriname is geen voorstander van interventies in soevereine staten.

Ramdin heeft ook persoonlijk contact met zijn Oekraïense collega Dmytro Kuleba, die hem op de hoogte houdt van de ontwikkelingen waarbij Rusland sinds een aantal maanden dreigt met het binnenvallen van haar buurland. Suriname zal een ambassadeur naar Venezuela sturen om de betrekkingen met dit land weer op het hoogste diplomatieke niveau aan te halen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname gaat diplomatieke relaties aan met Mauritius en Bhutan