zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
7.3 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname finaliseert CEDAW landenrapport

lees ook ...

Nieuwe commandant Loenersloot voor Regio-Oost

Het Territoriaal Commando Nationaal Leger Oost (Regio Oost) is nu in handen van kapitein Raquel Loenersloot. Eerder was de commando in handen van kapitein Iwan Bonjanski. Op 12 april jongstleden vo...

De 7th Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen  vrouwen),  afgekort als CEDAW-landenrapport, moet later dit jaar ingediend worden bij de VN CEDAW Commissie. 

Suriname is bezig met het verzamelen van data voor dit landenrapport dat gaat over de uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen  vrouwen. Om de laatste te leggen aan het rapport werd van 26 t/m 27 mei een CEDAW/ ‘Human Rights Based Approach Sensitization sessie’ gehouden met ondersteuning van UN Women.

Aan deze sessie namen functionarissen deel van het Bureau Gender Aangelegenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), CEDAW focal points van andere ministeries en andere relevante instanties die zich bezighouden met het uitbannen van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen. In de afgelopen dagen zijn enkele onvolkomenheden en tekortkomingen in het voorlopig 7de CEDAW-landenrapport van Suriname geconstateerd die bijgewerkt zullen worden voor het finaal rapport.

BiZa minister Bronto Somohardjo verrichte de officiële opening van eerdergenoemde activiteit. Hij gaf aan dat het verband tussen mensen rechten en ontwikkeling van recente oorsprong is, waarbij het belangrijk is dat iedereen die in de positie zit om verandering in de situatie van de vrouw te brengen, zich ook aan die plicht moet committeren en ook uitvoeren “Op rechten gebaseerde benaderingen vereisen een hoge mate van participatie van allen, inclusief vrouwen en kinderen,” benadrukte de minister.

Het BGA heeft vanuit het ministerie van BiZa de rol als verantwoordelijke instantie voor het coördineren, begeleiden en monitoren van het nationaal genderbeleid. Tussentijdse meetings over de voortgang van de implementatie van het CEDAW-verdrag, is ook een van haar kernverantwoordelijkheden. De training werd verzorgd door Ramona Biholar en Letitia Nicholas die Programma Analist zijn van Human Rights and Law of UN Women.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname finaliseert CEDAW landenrapport