vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname exporteert binnenkort weer manja’s

lees ook ...

Increasing timber industry earnings without degrading the na...

The forest of Suriname is a unique resource. If used sustainably, this resource will not run out, unlike other natural resources like oil, gas, gold, and bauxite. Tuesday's Planning and Transformation...

Binnenkort zal Suriname weer manja’s (mango’s) exporteren. De export van deze vrucht die vanaf 2015 alleen vanuit Nickerie gebeurde, is in augustus 2019 stopgezet vanwege strengere regelgeving in Europa met betrekking tot de Carambola-fruitvlieg. De stopzetting volgde nadat er enkele keren fruitvliegen werden geconstateerd in de Surinaamse manja’s. Suriname voldeed toen niet meer aan de criteria voor export naar de Europese Unie.

Toen dit gebeurde was al gauw duidelijk voor de deskundigen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dat er maatregelen getroffen moesten worden om de export weer op gang te krijgen. Er werd een onderzoek ingezet onder leiding van fruitvlieg deskundige, Alies van Sauers.

Export 20.000 kilo
Uit het onderzoek bleek dat de fruitvliegen die in de manja’s van Nickerie voorkwamen, afkomstig waren uit onder andere district Coronie. Volgens Van Sauers is het daarom belangrijk dat er een stuk bewustwording op gang komt vooral in Nickerie. Het streven is dat er alleen citrus, ananas en kokosnoten vanuit andere delen van ons land naar Nickerie verhandeld mag worden.

Als dit wordt nageleefd kan de export van manja’s, die ergens rond de 20.000 kilo per jaar beloopt, veilig gesteld worden. Er wordt door de overheid wetgeving voorbereid en zal het groter publiek middels voorlichting erop geattendeerd worden dat het verboden is om andere fruitsoorten dan voornoemd Nickerie binnen te brengen.

Controle uitoefenen
De bedoeling is dat medewerkers van LVV te Burnside zullen worden gestationeerd om controle uit te oefenen op de naleving hiervan. Het ministerie is momenteel bezig de producenten die manja’s ter export bieden te registreren. Hierdoor zijn opgekochte manja’s van een code voorzien, waardoor bij constatering van een afwijking de producent getraceerd kan worden.

LVV doet een beroep op de consumenten die in Nickerie fruit met fruitvlieg (wormen) onder ogen krijgen, daarvan een melding doen. Met behulp van de samenleving kan het ministerie de vruchten uit het export district veiligstellen en ook de lokale en internationale consumenten verzekeren van een gezond product.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname exporteert binnenkort weer manja's