Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname ex-governor Centrale Bank, van Trikt en mededaders hebben Anti-Corruptiewet overtreden

Geplaatst

op

Img 708d408763ba 1

De ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, heeft volgens het Openbaar Ministerie met zijn mededaders onder meer de Anti-Corruptiewet overtreden. De eerste rechtszitting zou op 4 juni zijn, maar is tot een nader te bepalen datum uitgesteld.

Het onderzoek ter terechtszitting in deze zaak begint in eerste instantie tegen de verdachten Van Trikt, Angnoe en de Belg Hans Buysse van Clairfield Belgium. De vierde verdachte, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, is voorlopig buiten schot, omdat een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om de bewindsman in staat van beschuldiging te stellen, door de volksvertegenwoordiging werd afgewezen.

Img 74d284f09e88 1
Hans Buysse van Clairfield Belgium

Van Trikt en Angnoe probeerden de dans ook te ontspringen door zich te beroepen op het gelijkheidsbeginsel. Het terzake ingediend verzoek werd door rechter Maytrie Kuldipsingh afgewezen. Zij beriepen zich op het gelijkheidsbeginsel omdat Hoefdraad niet wordt vervolgd. Echter, volgens Kuldipsingh is het gelijkheidsbeginsel niet geschonden.

Ze stelt onder meer dat de bewindsman door het OM als verdachte is aangemerkt en dat de procureur-generaal in overeenstemming met de wettelijke regels een daad van vervolging tegen hem heeft ingesteld bij het parlement. Het OM treft geen enkele blaam dat tegen Hoefdraad geen berechting kan plaatsvinden omdat DNA dat heeft tegengehouden, meent de rechter.

Whatsapp Image 2020 06 19 At 18.24.10
Gilmore Hoefdraad

Volgens de dagvaarding heeft Van Trikt alleen, samen of in nauw overleg met Hoefdraad geld van de bank gebruikt, waardoor de CBvS grote financiële schade heeft geleden. Er zouden ongedekte kredieten zijn gegeven, geld weggemaakt, onnodige panden zijn gekocht, handelingen waaraan de verdachten mogelijk ook eigen voordeel hebben gehad.

Van Trikt heeft zeventien panden gekocht die de bank niet nodig heeft voor haar bedrijfsvoering. Voor de onroerende goederen, waarvan enkele zelfs met hypotheken zijn bezwaard, kreeg Hoefdraad voorschotten tot een bedrag van iets meer dan SRD 869 miljoen. Geen van de panden is aan de CBvS overgedragen. In verband met verschillende projecten die samen met Clairfield Belgium zijn uitgevoerd, heeft Van Trikt ook ongeveer SRD 2,1 miljard als voorschot, “in ieder geval als blanco krediet” aan Hoefdraad gegeven. De ex-governor en zijn mededaders hebben met die handelingen de Anti-corruptiewet overtreden vindt het OM.

Img Ca5c7543ad88 1
Ashween Angnoe

Van Trikt heeft zeventien panden gekocht die de bank niet nodig heeft voor haar bedrijfsvoering. Voor de onroerende goederen, waarvan enkele zelfs met hypotheken zijn bezwaard, kreeg Hoefdraad voorschotten tot een bedrag van iets meer dan SRD 869 miljoen. Geen van de panden is aan de CBvS overgedragen. In verband met verschillende projecten die samen met Clairfield Belgium zijn uitgevoerd, heeft Van Trikt ook ongeveer SRD 2,1 miljard als voorschot, “in ieder geval als blanco krediet” aan Hoefdraad gegeven. De ex-governor en zijn mededaders hebben met die handelingen de Anti-corruptiewet overtreden vindt het OM.

De meeste van de vijf projecten zijn volgens het OM niet noodzakelijk of urgent gebleken. Er waren geen gegronde redenen om ze uit te voeren. Ook passen ze niet in de taakstelling van de CBvS zoals vastgelegd in de Bankwet. Daarom ziet de vervolging opzet in de betalingsafspraken. Van Trikt wordt overtreding van de Bankwet, Anti-witwaswet en Anti-corruptiewet ten laste gelegd. Angnoe en Buysse zijn onder meer aangeklaagd voor overtreding van de wet op het tegengaan van witwassen in verband met de aankoop van een zwaar overgefactureerde luxe auto.

Culturu.com—-Ferdinand Louis

3 Reacties
3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Suzi
zaterdag 20 juni 2020 05:07

Recht voor 1 recht voor allen. Niemand staat boven de wet.

Zwartje
vrijdag 26 juni 2020 05:17

Stelletje boeven, ze horen in Santoboma thuis

AChander
vrijdag 26 juni 2020 22:51

De kleine hebben ze opgegeven en de grote zwemmen nog rond. Hoop dat de de nieuwe coalitie deze zullen vangen en de Surinaamse bevolking hun belofte nakomen.Advertentie

Suriname

PAHO eerste regionale partnerdialoog officieel gelanceerd

Geplaatst

op

Paho3810 450x303

Het kantoor van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft met de eerste regionale partnerdialoog officieel het nieuwe, door de Europese Unie gefinancierde initiatief van 6,85 miljoen euro op het gebied van klimaatverandering en gezondheid gelanceerd.

Deze virtuele sessie heeft vertegenwoordigers van vijf regionale organisaties bijeen gebracht om de besprekingen over de cruciale eerste stappen op weg naar de uitvoering van het project in alle CARIFORUM-lidstaten te vergemakkelijken. Het Caribisch Instituut voor

Meteorologie en Hydrologie (CIMH), de University of the West-Indies (UWI), de Caribbean Public Health Agency (CARPHA), het Caribbean Climate Community Change Centre (CCCCC) en het CARICOM-secretariaat zullen met PAHO samenwerken en hun technische expertise aan het programma lenen, waarbij de nadruk gelegd wordt op het versterken van de klimaatbestendigheid in regionale gezondheidsstelsels.

Tijdens de zitting heeft de teamleider van Green Economy and Resilience Support bij de Europese Unie, de heer Bogdan Stefanescu, de tevredenheid van de EU uitgesproken over de versterking van dit multidisciplinaire partnerschap tussen de EU en het Caribisch gebied met het oog op de gemeenschappelijke dreiging van de klimaatverandering. Hij nam er ook nota van dat het programma is afgestemd op de Europese Green Deal, de gezondheidsstrategie van de EU en de EUstrategie voor het aanpassen aan de klimaatverandering. De eerste acties in het kader van dit programma zijn het instellen van een fellowshipprogramma voor leiders in klimaatverandering en gezondheid, de ontwikkeling en uitvoering van projectvoorstellen inzake klimaatverandering en gezondheid en voorbereidende werkzaamheden met betrekking tot systemen voor vroegtijdige waarschuwing en toezicht op het klimaat en de gezondheid.

Het EU/CARIFORUM-project is een regionale impuls voor een beter begrip van de huidige gevolgen van de klimaatverandering voor de gezondheid en de noodzaak van een doeltreffende planning in de sector voor toekomstige klimaatvariaties. Programmamanager, Duurzame Ontwikkeling bij het CARICOM-secretariaat, Amrikha Singh, benadrukte dat het project de CARICOM in staat zal stellen om op internationaal niveau te blijven pleiten voor wereldwijde actie om klimaatverandering als een ontwikkelingskwestie aan te pakken. De sub-regionale programmacoördinator voor het Caraïbisch gebied, PAHO/WHO, mevrouw Jessie Schutt-Aine, legde uit dat de subsidie in de loop van de vijf jaar de partners in staat zal stellen om gedurfde projecten te financieren en te faciliteren om de volksgezondheidssystemen te versterken, de landenplannen aan te passen en als prioriteit te stellen, leiders te stimuleren en de mogelijkheden voor besluitvorming te vergroten. Er zullen ook acties worden uitgevoerd ter ondersteuning van de betrokkenheid van de gemeenschap bij de ontwikkeling van kleinschalige initiatieven om de doelgroepen bewuster te maken.

Verwacht wordt dat zestien landen van dit programma zullen profiteren. Dit zijn Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Cuba, Dominica, de Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, St. Kitts en Nevis.

Bron: NII

Lees verder

Suriname

Nog geen duidelijkheid over ministerskandidaten in Suriname

Geplaatst

op

1240

Het is nog steeds onduidelijk wie de nieuwe ministers posten zullen bekleden. De procureur generaal (PG) heeft een deel van de namen ontvangen voor het starten van een antecedenten onderzoek. Ook zijn er nog geen resultaten gestuurd naar coalitieleider Chan Santhoki.

Er zal beslist worden wie de ministersposten zullen invullen op basis van de bevindingen van de pg. Momenteel komen er principiële bezwaren boven water tegen de ministerskandidaten. De PG moet nog enkele namen ontvangen. Ook de ABOP moet nog enkele namen opsturen. Er moeten nog meer namen worden doorgegeven. De kandidaten van de NPS, Marie Levens (Onderwijs, Wetenschap & Cultuur) en Silvano Tjong-Ahin (Ruimtelijke Ordening & Milieu) zijn intussen al doorgestuurd nadat zij unanieme goedkeuring kregen van het NPS-congres zaterdag.- Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen