zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname enige land in Amerika’s zonder wetgeving inheemse rechten

lees ook ...

EU’s SAMAP-project stimuleert landbouwontwikkeling in ...

Latoya Williams, vertegenwoordiger van de Europese Unie (EU), overhandigde onlangs een geavanceerde tractor met werktuigen aan de Coöperatieve Vereniging Saamaka Wosu U.A in het Boven-Surinamegebied v...

“Suriname is het enige land in de Amerika’s dat geen wetgeving heeft om onze rechten als Inheemse volken te erkennen en beschermen. Al vele jaren horen we dat er wetgeving gaat komen, maar het komt niet. Zelfs vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten worden door de Staat Suriname niet gerespecteerd.”

Dat zei VIDS-voorzitter Muriel Fernandes vandaag bij het buitengewoon congres van de Coördinator van Inheemse organisaties van het Amazone stroomgebied (COICA) in het Hotel Elegance, waarbij Suriname als gastland optreedt. “Het is jammer dat ik dit soort dingen publiekelijk moet vertellen aan onze gasten, maar het is de realiteit. We hopen dat COICA als internationale organisatie die de hele wereld afloopt om op te komen voor onze belangen, daar ook de nodige aandacht aan zal besteden”, benadrukte Fernandes.

Zij heette de diverse delegaties van de Inheemse organisaties uit de Amazonelanden welkom in Suriname, dat ook één van de Amazonelanden en één van de zeer weinige landen die nog voor meer dan 90% is bedekt met bos.

“Wij als Inheemse volken hebben dat in stand gehouden en beschermd door de eeuwen heen, en de bossen verrijkt door het meenemen van plant-, boom- en diersoorten. De zogenaamde beschaving wilde ons verdrijven met hun vernietigende mijnbouw en houtkap, maar we hebben al eeuwen standgehouden en onze grondgebieden verdedigd. En tot vandaag strijden we nog”, zei de VIDS-voorzitter.

Zij wees erop dat de VIDS het instituut is van het traditioneel gezag van alle Inheemse volken in Suriname. Het gaat om de Kari’na, Lokono, Trio, Wayana, maar ook Akoerio, Wai-Wai, Okomoyana, Apalai, Tunayana en nog veel meer Inheemse volken.

De Inheemse dorpen hebben allemaal hun dorpshoofden ook wel kapiteins genoemd, en sommige dorpen, vooral in het zuiden, hebben hoofdkapiteins en granmans. “Dit zijn onze traditionele gezagsdragers, en die zijn allemaal verenigd in VIDS. De naam “vereniging” is een westerse naam, maar wij zijn geen NGO. Dit is de manier waarop wij ons zelf hebben georganiseerd, in een instituut van het traditioneel gezag.”

“Er wordt nationaal en internationaal onderhandeld over de bossen waarin wij al eeuwenlang wonen en die wij hebben beschermd en verrijkt. Er worden geweldige internationale fondsen en allerlei ingewikkelde mechanismen gemaakt, maar wat zien wij daarvan terug? U als regionale en internationale organisatie moet daar ook verandering in helpen brengen, die we ook concreet moeten zien en voelen on onze gemeenschappen”, aldus Fernandes.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname enige land in Amerika’s zonder wetgeving inheemse rechten