donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
-0.1 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Zijin Mining streven naar verdere samenwerking

lees ook ...

Commissie evaluatie Ontslagwet 2018 presenteert aanbevelinge...

De Commissie Evaluatie Ontslagwet 2018 heeft op dinsdag 20 november een validatiesessie gehouden in Torarica om een breed gedragen advies van stakeholders te bespreken voor verbetering van de werking ...

Op 21 oktober 2023 heeft president Chandrikapersad Santokhi een ontmoeting gehad met een delegatie onder leiding van Zou Laichang, de Executive Director, Vice Chairman of the Board of Directors en president van Zijin Mining. Deze gesprekken markeren een cruciaal moment in de bilaterale betrekkingen tussen Suriname en China en bieden veelbelovende perspectieven voor toekomstige samenwerking.

President Santokhi verwelkomde het bezoek, met name omdat Suriname onlangs het 170-jarig jubileum van de vestiging van Chinezen in Suriname vierde. Hij benadrukte dat deze ontmoeting op een cruciaal moment komt, aangezien Suriname momenteel in de laatste fase van onderhandelingen verkeert over de herstructurering van schulden met China.

Het staatshoofd benadrukte ook de potentiële impact die een gerenommeerd bedrijf als Zijin Mining kan hebben op dit proces. Executive Director Zou Laichang bedankte de president voor de warme ontvangst en benadrukte de rol van Zijin Mining als een snelgroeiend bedrijf dat veel waarde hecht aan respect voor lokale cultuur en regelgeving.

Hij wees erop dat Zijin Mining actief bijdraagt aan de lokale gemeenschappen waarin het opereert en bedankte de president en het Surinaamse volk voor de soepele overgang van IAMGOLD naar Zijin. Hij deelde mee dat de productie is verbeterd en de inkomsten zijn gestegen, wat ook heeft geleid tot meer inkomsten voor de Surinaamse overheid.

Zou Laichang gaf verder aan dat Zijin Mining in staat is om winst te genereren tegen lagere kosten en open staat voor het verkennen van meer zakelijke kansen in Suriname. Daarnaast is het bedrijf bereid om expertise en kennis te delen om Suriname te helpen bij het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven en het verminderen van het gebruik van kwik in de mijnbouwsector.

Santokhi reageerde positief op het aanbod en onderstreepte de inzet van Suriname voor milieuvriendelijke praktijken. Hij beloofde de steun van de Surinaamse regering bij investeringskansen en benadrukte dat de ontwikkeling van de lokale bevolking van eminent belang is.

Het gesprek werd afgesloten met een uitnodiging van Zou Laichang aan president Santokhi om Zijin Mining in China te bezoeken, en de belofte om deze ontmoetingen te rapporteren aan de respectieve ambassades en diplomatieke kanalen om de stroom van herstructurering te vergemakkelijken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Zijin Mining streven naar verdere samenwerking