woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
4.7
(3)

Suriname en VS versterken relatie met focus op veiligheid en defensiesamenwerking

lees ook ...

OW-minister benadrukt unieke aanpak van renovatie van staats...

Het ministerie van Openbare Werken (OW), specifiek het directoraat Bouw- en Stedebouwkundige Werken (BSW), is momenteel actief bezig met grootschalige renovatiewerkzaamheden. Minister Riad Nurmohamed ...

De Verenigde Staten beschouwen Suriname als een cruciale partner bij het tot stand brengen en handhaven van vrede en veiligheid in de regio en op het westelijke halfrond. De VS heeft de intentie het land verder te ondersteunen op zowel militair als humanitair gebied, met als doel een veilige omgeving te creëren voor de Surinaamse burgers.

Om de defensiesamenwerking tussen de twee landen te bespreken, bracht Daniel Erikson, Deputy Assistant van het Amerikaanse ministerie van Defensie, op woensdag 10 januari een kort bezoek aan Suriname. De uitnodiging voor het bezoek kreeg Erikson vorig jaar van defensieminister Krishnakoemarie Mathoera tijdens haar bezoek aan het Pentagon, met name in verband met het jubileum van het State Partnership Programma.

Op dinsdag voerde de Amerikaanse defensiefunctionaris bilaterale gesprekken met de legerleiding en de directie van het ministerie van Defensie. Bovendien waren er ontmoetingen met president Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Daniel Erikson. Beeld: GOV TV

Erikson beschouwt de gesprekken als een uitstekende gelegenheid om de onderlinge relatie te verbeteren. Hij benadrukt dat de relatie tussen de VS en Suriname is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. De VS waardeert de langdurige samenwerking, en Erikson gelooft dat 2024 een cruciaal jaar zal zijn om door te gaan met initiatieven op militair en humanitair gebied.

Hij zegt: “Suriname is een belangrijke partner voor de veiligheid in de regio. Samen kunnen we vele veiligheidsuitdagingen aangaan. Het is ook van groot belang dat alle landen gezamenlijk de verschillende uitdagingen aanpakken.”

Erikson toont zich positief over Surinames ondertekening van het Cooperative Situational Information Integration System (CSII), aangezien dit een belangrijke stap is naar verbetering van regionale veiligheid en bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. Minister Mathoera bevestigde dat deze ondertekening ook ter sprake kwam tijdens de gesprekken met Erikson. Daarnaast werden het State Partnership Programma met South Dakota, klimaatveranderingseffecten, versterking van het leger, ondersteuning aan andere overheidsdiensten, en de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit besproken.

Minister Albert Ramdin benoemt de VS als een belangrijke partner voor Suriname op het westelijke halfrond. Hij stelt dat de samenwerking hernieuwd en versterkt is, en dat Suriname bereid is deze voort te zetten en te verdiepen.

Volgens de bewindsman is het aan alle landen op het westelijk halfrond om de regio als een vreedzame zone te behouden. Hij benadrukt dat wet en recht, evenals democratie, cruciale pijlers blijven voor de nationale ontwikkeling en een duurzame toekomst voor alle landen op het Amerikaanse continent. Suriname en de VS zullen hun samenwerking eind deze maand evalueren middels een politieke dialoog in Washington DC, waarvoor een ministerieel team uit Suriname naar de VS zal afreizen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en VS versterken relatie met focus op veiligheid en defensiesamenwerking