dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname en VS evalueren relatie

lees ook ...

DNA- voorzitter: in harmonie samenwerken aan standvastig ver...

Als voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) memoreer ik met trotse bezorgdheid de 48ste herdenking van onze staatkundige onafhankelijkheid. De vele uitdagingen, waar we momenteel mee worden geconf...

Suriname en de Verenigde Staten van Amerika hebben hun relatie opnieuw geëvalueerd. Dit heeft bijkans een jaar na hun eerste bilateraal dialoog, zaterdag, plaatsgevonden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Suriname en de VS hebben volgens Albert Ramdin een gelijkwaardige relatie waar beide landen voordeel uit halen. VS-ambassadeur Karren Williams noemt de bilateraal dialoog een buitengewone gelegenheid om de samenwerkingsrelatie te evalueren.

De bilateraal dialoog is een ontmoeting op hoog niveau voor wat betreft de samenwerking tussen beide landen. Naast minister Ramdin waren van Surinaamse zijde ook de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Krishnakoemarie Mathoera van Defensie aanwezig. Namens de VS werd ambassadeur Williams vergezeld door Barbara Feinstein (US Deputy Assistent Secretary of State) en Clinton White (vertegenwoordiger van de USAID, de ontwikkelingsorganisatie van de VS op het westelijk halfrond).

Het jaarlijks overleg is bedoeld om een evaluatie te maken van de relatie op verschillende gebieden. De delegaties hebben zich dan ook gebogen over de functionele samenwerking op onder meer politiek en diplomatiek gebied. Zo is ook het bezoek van hoge functionarissen aan de orde gekomen en als voortvloeisel hiervan zal president Chandrikapersad Santokhi begin juni de Summit of the America’s in Los Angeles, VS bijwonen.

Partijen hebben verder een terugblik gedaan op de defensiesamenwerking, die zal worden voortgezet. Ook is er een evaluatie geweest van de steun die VS heeft geboden gedurende de Covid-pandemie en de onderhandelingen tussen Suriname en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

“We hebben een bijzondere goede band met de VS. Het is niet alleen een politieke relatie, het is een gelijkwaardige relatie waarbij we zeker grote voordelen hebben uit de samenwerking op verschillende terreinen,” zegt Ramdin. De bewindsman noemt hierbij sectoren als onderwijs, gezondheidszorg en bedrijfsleven.

Ambassadeur Williams ziet de dialoog als de mogelijkheid bij uitstek om van gedachten te wisselen over de relatie en na te gaan hoe deze sterker gemaakt dan wel hogerop getrokken kan worden. De VS kijkt volgens haar ernaar uit om president Santokhi te verwelkomen tijdens de summit in juni. Het zal, aldus de diplomaat, het juiste moment zijn om de samenwerking te bediscussiëren. De Amerikaanse afgezant bleef stil staan bij de betrokkenheid van de VS in de afgelopen periode. Ze blikte terug op ondersteuning op het gebied van defensie, gezondheidszorg, Covid-19 en onderhandelingen met het IMF.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en VS evalueren relatie