maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Saoedi-Arabië bespreken samenwerkingsmogelijkheden

lees ook ...

“Oema foe Sranan” 30 april in TBL Cinema

In september 1978 kwam de film “Oema foe Sranan uit” in Nederland. Het is de eerste documentaire over Suriname waarin Sranantongo wordt gesproken. Deze film volgt vier Surinaamse vrouwen namelijk Jett...

Adel bin Ahmed Al-Jubeir, de staatsminister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk Saoedi-Arabië, heeft Suriname bezocht. In de Business Lounge van de Johan Adolf Pengel International Airport (JAP), heeft de bewindsman zaterdag een ontmoeting gehad met zijn Surinaamse ambtgenoten Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Armand Achaibersing van Financiën en Planning.

Ramdin gaf aan dat het de eerste keer is dat een staatsminister van het Koninkrijk Saoedi-Arabië een bezoek heeft gebracht aan Suriname. Volgens hem was het een goede gelegenheid om te praten over de bilaterale betrekkingen. De diplomaten van beide landen willen de relaties voorbij het diplomatiek gebied brengen, waarbij er afspraken onderling zijn gemaakt.

Saoedi-Arabië is een wereldleider op het gebied van olieproductie en distributie. “Wij kijken uit naar een samenwerking op het gebied van technische ondersteuning en op het gebied van investering,” gaf Ramdin aan. Hij wees naar het Saoedisch bedrijf Aramco dat het grootste oliebedrijf is in de wereld. Verder is gesproken over samenwerking op termijn wanneer Suriname klaar is om haar olievoorraden commercieel te exporteren. Saoedi-Arabië is bereid Suriname bij te staan met de nodige hulp voor het ontwikkelen van de oliesector.

Volgens Al-Jubeir zijn er veel mogelijkheden voor samenwerking met Suriname op verschillende gebieden. Hij noemde onder andere landbouw en waterproductie en hernieuwbare energie. Behalve kwesties rond energiewinning, kwamen ook praktische zaken aan de orde, zoals de visum regeling van de beide landen. Dit brengt vooral voordeel aan de Surinaamse aanhangers van het Islam voor de bedevaart naar Mekka.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Saoedi-Arabië bespreken samenwerkingsmogelijkheden