maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Polen streven naar gedeelde welvaart

lees ook ...

Vuilophalers geven de regering twee weken om zaken op orde t...

Vuilophalers hebben er genoeg van om de regering voor te schieten. Zij hebben aangekondigd om per 22 juli te stoppen met de werkzaamheden als er niet wordt uitbetaald. De ondernemers hebben vanaf janu...

Suriname en Polen versterken hun diplomatieke en bilaterale samenwerking. Elizabeth Bradley, directeur Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, ontving op vrijdag 28 juni 2024 de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken, Jakub Wiśniewski, voor een werkbezoek. Directeur Bradley sprak haar diepe waardering uit voor de kans om de diplomatieke en bilaterale samenwerking met Polen te versterken op gebieden van wederzijds belang.

Zij noemde deze gelegenheid een belangrijke stap in het versterken van de banden tussen de twee landen en het bevorderen van samenwerking op verschillende terreinen. De directeur benadrukte ook de waarde van samenwerking op het gebied van wetenschap en onderwijs.

Op het gebied van landbouw is Polen een belangrijke producent van talrijke landbouw-, tuinbouw- en dierlijke producten. Bradley ziet grote mogelijkheden voor samenwerking in deze sector, wat kan leiden tot verbeterde landbouwpraktijken en verhoogde voedselzekerheid voor beide landen. Zij gaf aan dat Suriname bereid is technische bijstand te faciliteren tussen het Poolse Investerings- en Handelsagentschap en het Surinaamse Handels- en Investeringsagentschap.

Bradley benadrukte ook het belang van ‘people-to-people’ contacten. Zij stelde voor een Vriendschaps- en Samenwerkingsverdrag tussen beide landen te ondertekenen, wat de bilaterale relatie zou formaliseren en verdiepen. Sinds de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen op 24 mei 1993 zou deze stap een nieuw tijdperk van versterkte samenwerking en wederzijds begrip inluiden.

Op multilateraal niveau wees Bradley op het aankomend voorzitterschap van Polen van de EU van 1 januari tot 30 juni 2025. “Een belangrijke kwestie voor Suriname in onze relatie met de EU is visumvrijstelling voor Surinaamse staatsburgers voor Schengenlanden,” benadrukte zij. Bradley herinnerde ook aan de ACS-bijeenkomsten die in mei 2024 in Suriname plaatsvonden en de EU-CELAC Summit die in 2025 zal worden gehouden.

Voorts informeerde Bradley over Suriname’s kandidatuur voor een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad voor de termijn 2043-2044. Zij gaf aan uit te kijken naar verdere verdieping van de relaties en samenwerking met Polen op de geïdentificeerde gebieden van wederzijds belang. “De toekomst biedt enorme mogelijkheden voor onze twee naties om samen te werken aan gedeelde welvaart en een sterkere internationale gemeenschap,” besloot Bradley.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Polen streven naar gedeelde welvaart