woensdag 29 november 2023
25.5 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname en Nederland herdenken deelname Koreaanse oorlog 1950-1953

lees ook ...

Uitbreiding van specialisatietraining bij AZP voor optimaal ...

Om ervoor te zorgen dat de afdelingen soepel blijven functioneren, heeft het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een beoordeling uitgevoerd van het benodigde aantal gespecialiseerde medewerkers per...

Suriname en Nederland starten weer de gezamenlijke jungletraining in de hernieuwde defensiesamenwerking. In dit kader hebben vertegenwoordigers van beide landen kransen gelegd bij het Koreaans Oorlogmonument ter herinnering aan de Surinaamse oorlogsveteranen, die zij aan zij vochten met Nederlandse militairen in deze oorlog.

 Surinaamse militairen dienden in het Nederlandse detachement van de Verenigde Naties (VN). Het land was toen nog een kolonie van Nederland. De Koreaanse oorlog duurde van 1950-1953. Hierin hebben 115 Surinamers meegestreden, waarvan twee zijn gesneuveld.

  “Een moment van reflectie en een ode aan de bijzondere Surinaamse en Nederlandse militairen die zij aan zij hebben gevochten in de Koreaanse Oorlog en die zich door hun daden en moed onsterfelijk hebben gemaakt.” Woorden van minister Krishna Mathoera van Defensie dinsdag tijdens de kranslegging bij het Koreaans Oorlogsmonument ter herinnering aan de Surinaamse veteranen.

De Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan, waarnemend bevelhebber luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen van het Nationaal Leger en commandant Cas Schreurs van de Nederlandse Luchtmobiele Brigade hebben kransen gelegd.

Het oorlogsmonument werd in 2008 opgericht aan de Waterkant, achter het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA). Het was een schenking van Korea aan Suriname als dank en eerbetoon aan de Surinamers die hebben gestreden voor de vrijheid en democratie van Zuid-Korea.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Nederland herdenken deelname Koreaanse oorlog 1950-1953