Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname en Nederland gaan binnen drie maanden ambassadeurs uitwisselen

Geplaatst

op

Vlaggen Sur En Ned. Foto Schengenvisum Info

Nog vóór 25 november, wanneer Suriname 45 jaar Staatskundige Onafhankelijkheid herdenkt, zullen Suriname en Nederland weer ambassadeurs gaan uitwisselen. Dit is bekend geworden na een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken (Buza) van beide landen Albert Ramdin en Stef Blok. Presient Chan Santokhi heeft gisteren tijdens het programma Krin Taki bevestigd dat de landen weer ambassadeurs tot hun grondgebied zullen toelaten. Ramdin is de eerste minister in tien jaar tijd die een bezoek brengt aan Nederland.

De relatie met Nederland verslechterde tijdens de regering-Bouterse, omdat Nederland weigerde Bouterse te erkennen als president van Suriname. Na de verkiezing in 2010 van Desi Bouterse tot president van Suriname, zei de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, dat Bouterse alleen welkom was in Nederland om zijn gevangenisstraf uit te zitten. De toon voor de relatie tussen de twee landen was daarmee gezet.

De regering Bouterse weigerde in 2017 een nieuwe ambassadeur van Nederland toe te laten. Vanaf toen hebben de landen geen hoogste diplomatieke vertegenwoordiging op elkaars grondgebied. Suriname vond dat Nederland zich te veel bemoeide met interne aangelegenheden.

In 2018 noemde minister Blok Suriname een failed state. Zo zei Blok onder meer dat hij geen enkel land kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven. Ook zette hij vraagtekens bij de functionerende rechtsstaat en democratie van Suriname.

Met deze uitspraken gaf Blok er blijk van geen enkele kennis van Suriname te dragen. Vrijwel alle politieke partijen in Suriname keurden zijn uitspraak af. Blok heeft meerdere keren geprobeerd zijn excuses aan te bieden aan de regering Bouterse, maar die weigerde daarop in te gaan.

Het valt echter wel op dat Nederland Bouterse niet accepteerde als democratisch gekozen staatshoofd wegens een vonnis voor drugshandel in Nederland, terwijl Ronnie Brunswijk wel wordt geaccepteerd als democratisch gekozen vicepresident. Ook tegen Brunswijk loopt een vonnis wegens drugshandel in Nederland.

Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zwartje
maandag 24 augustus 2020 20:25

Heel goed nieuws! YesssAdvertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen