vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname en Koeweit belichten toekomstige samenwerkingsmogelijkheden

lees ook ...

Noodtoestand in Wageningen door aanhoudende bosbranden

In de afgelopen weken wordt Wageningen geplaagd door aanhoudende bosbranden, wat heeft geleid tot een verslechterende situatie in de regio. De inwoners klagen over een scala aan gezondheidsprobleme...

Onlangs hebben de Republiek Suriname en de staat Koeweit een belangrijke stap gezet door officieel diplomatieke banden aan te gaan. Deze mijlpaal werd gemarkeerd door de ondertekening van een Gezamenlijk Communiqué door Sunil Sitaldin, de Permanent Vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties, en Tareq M. A. M. Al-Banai, zijn Koeweitse tegenhanger.

De ceremonie vond plaats op de locatie van de Surinaamse missie bij de VN, en is een directe weerspiegeling van Surinames ambitie om zijn internationale relaties uit te breiden en te verdiepen. Ambassadeur Sitaldin benadrukte bij deze gelegenheid dat Suriname en Koeweit al langere tijd op vriendschappelijke voet staan.

Hij verwacht dat deze nieuwe diplomatieke verbintenis de deuren zal openen voor versterkte samenwerking, zowel op bilateraal als multilateraal vlak, met als doel gezamenlijke ambities te verwezenlijken. De focus van de samenwerking zal liggen op diverse gebieden, waaronder het bevorderen van wereldwijde vrede en veiligheid, het aanpakken van klimaatverandering, en het realiseren van de Sustainable Development Goals op multilateraal vlak.

Bilateraal zijn er specifieke kansen geïdentificeerd in sectoren zoals olie en gas, de koolstofkredietmarkt, landbouw, toerisme, culturele uitwisselingen, en het opzetten van juridische kaders voor politieke consultatie. Ook is er gesproken over de mogelijkheid voor subsidies en technische ondersteuning voor het ontwikkelen van haalbaarheidsstudies en capaciteitsopbouw voor ontwikkelingsprojecten.

Vanuit Koeweits perspectief is er een sterke interesse in samenwerking op het gebied van energie, waterbeheer, en voedselzekerheid, met een speciale focus op toegang tot financiering via het Kuwait Fund for Arab Economic Development – een pionier in de regio op het gebied van internationale ontwikkeling.

De volgende stappen omvatten verdere gesprekken op bilateraal niveau, inclusief een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, om deze nieuwe diplomatieke relatie verder vorm te geven en concrete samenwerkingsprojecten te initiëren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Koeweit belichten toekomstige samenwerkingsmogelijkheden