donderdag 18 april 2024
24 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname en India ondertekenen akkoord over herschikking van schulden

lees ook ...

Nieuwe database overlijdensakten van Suriname onthult verbor...

Op woensdag 17 april wordt een belangrijke stap gezet in het onthullen van de geschiedenis van Suriname na de emancipatie van 1863 met de publicatie van de database Overlijdensakten van Suriname (1846...

Suriname heeft succesvol de herschikking van zijn schulden aan India voltooid. Na het officiële bezoek van president Santokhi aan India in januari 2023, waarbij er besprekingen plaatsvonden met de president en premier van India, hebben beide partijen op 15 maart 2023 de overeenkomst voor schuldherschikking ondertekend en afgerond. Deze overeenkomst betreft bilaterale leningen, ook wel bekend als kredietlijnen.

Op 2 juni is ook de herschikkingsovereenkomst voor de overige faciliteiten, oftewel de “buyers credit lines”, voltooid. Dit werd bevestigd tijdens het staatsbezoek van Droupadi Murmu, president van de Republiek India, aan Suriname. India heeft de bestaande looptijden en betalingsachterstanden van Suriname herschikt, wat neerkomt op een totaalbedrag van ongeveer US$ 39 miljoen.

De herschikking vindt plaats onder de volgende voorwaarden: bilaterale leningen dienen te worden terugbetaald binnen een periode van 20,5 jaar, inclusief een gratieperiode van 8,5 jaar, en leningen met een staatsgarantie dienen te worden terugbetaald binnen een periode van 15,5 jaar, inclusief een gratieperiode van 9,5 jaar.

India heeft een maximale jaarlijkse vaste rentevoet van 1,20% vastgesteld voor de schulden, terwijl deze voorheen een variabele rentevoet hadden op basis van de huidige leningen, verhoogd met een marge (libor rentevoet plus een marge van 0,5% tot 2%).

De Surinaamse regering is dankbaar voor de bereidwilligheid van de Indiase regering om Suriname te ondersteunen bij het vinden van een duurzame oplossing voor haar schuldproblemen, en waardeert het leiderschap dat India heeft getoond tijdens haar G20-presidentschap.

Op dit moment moet Suriname nog tot een schuldherschikking komen met de Volksrepubliek China, een van haar belangrijke bilaterale crediteuren.

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en India ondertekenen akkoord over herschikking van schulden