maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
3
(1)

Suriname en IMF zetten gesprekken voort

lees ook ...

Intrekking grondbeschikkingen Hollandse Kamp

Kapitein Sergio Jubithana van Hollandse Kamp, is tevens voorzitter van de Organisatie van Inheemse Dorpshoofden in Para en Wanica. Hij heeft meegedeeld dat de minister van Grondbeleid en Bosbeheer hee...

De Minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing en Governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hadden op dinsdag 9 februari een virtueel overleg met de technische missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Suriname en het IMF bespraken tijdens deze vergadering de mogelijkheden tot samenwerking. Tijdens het overleg werd vastgesteld dat Suriname op eigen kracht al veel en goed werk heeft verricht, zonder het IMF en andere financiële instellingen. Minister Achaibersing onderstreepte het feit dat Suriname zeker het Crisis- en Herstelplan (CHP) zal uitvoeren. De maatregelen die met het IMF besproken worden, zijn allemaal onderdeel van het CHP.

Het IMF heeft gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van De Nationale Assemblee, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), verschillende vakministers, bankinstellingen, bedrijfsleven organisaties, NGO’s, de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de Sociaal Economische Raad (SER), de Energiebedrijven Suriname (NV EBS) en de vakbeweging. Verder met mijnbouwbedrijven, de vereniging van cambiohouders, de procureur-generaal, de Consumentenkring en de Financial Intelligence Unit.

Het IMF verwees naar de door Suriname gepleegde inspanningen. Zo is er van Surinaamse zijde onder andere voor gezorgd dat er onafhankelijke consultaties konden plaatsvinden tussen het IMF en lokale organisaties. Ook heeft Surinaamse gezorgd voor alle vertalingen van het Nederlands naar het Engels en omgekeerd, zodat elke betrokkene zijn mening en inzicht kon geven over de toekomst.

Het overleg met het IMF gaat voort. Over belangrijke punten als de herschikking van de schulden en over de wisselkoers moet nog verder gepraat worden. Van Surinaamse zijde is benadrukt dat er aandacht moet zijn voor de gevolgen van deze beleidsmaatregelen, voor de totale samenleving maar specifiek voor kwetsbare groepen. De gevolgen van COVID-19 hebben het probleem lastiger gemaakt. Het IMF zrgt bereid te zijn te kijken hoe ook hierin enige steun te bieden.

Namens het IMF participeerden in deze vergadering dhr. Nigel Chalk, deputy director in the IMF’s Western Hemisphere Department, dhr. Alfonso Bevilaqua, executive director (ED), dhr. Bruno Saraiva alternate ED van de IMF Executive Directors Office, waar Suriname deel van uitmaakt. Verder de mission chief dhr. Ali Allichi en mw. Delia Velculescu van het IMF Strategy, Policy en Review (SPR) Department.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en IMF zetten gesprekken voort