maandag 25 september 2023
26.1 C
Paramaribo
14.4 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Guyana slaan handen ineen voor verenigde duurzame ontwikkeling

lees ook ...

Samenwerking diensten leidt tot succesvolle Simulatie Resili...

De afsluitende simulatie van het "Building Resilience Project in Vulnerable Communities", dat in februari van start ging, vond plaats op vrijdag 15 september. Tijdens deze simulatie werden de deelneme...

President Chandrikapersad Santokhi heeft benadrukt dat alleen door verenigde inspanningen Suriname en Guyana duurzame ontwikkeling kunnen bereiken voor hun naties en welvaart kunnen bevorderen voor hun volkeren. Op zaterdag 27 mei 2023 sprak het Surinaamse staatshoofd tijdens de viering van de 57e Onafhankelijkheidsdag van de Coöperatieve Republiek Guyana in de Royal Ballroom van Hotel Torarica.

President Santokhi noemde de opwindende tijden die beide landen tegemoet gaan, aangezien nieuwe economische hulpbronnen hen een veelbelovende toekomst bieden. Volgens het staatshoofd bevinden Suriname en Guyana zich op een cruciaal moment in het bereiken van duurzame ontwikkeling en welzijn voor hun bevolking, vooral met de veelbelovende vooruitzichten in de olie- en gasindustrie.

Hoewel er uitdagingen zijn, is President Santokhi ervan overtuigd dat beide landen in staat zijn om deze te bespreken en op te lossen door middel van vreedzame dialoog. Het versterken van de vriendschappelijke banden en het implementeren van een strategisch partnerschap zijn de focus van de bilaterale betrekkingen.

Het Platform voor Strategische Dialoog en Samenwerking (SDCP) wordt genoemd als een instrument voor constructieve gesprekken en het gezamenlijk aanpakken van uitdagingen. Daarnaast zijn de geplande bouw van een brug over de Corantijnrivier en grensonderhandelingen essentiële onderdelen van dit partnerschap.

President Santokhi benadrukte ook dat Suriname en Guyana beiden deel uitmaken van verschillende intergouvernementele organisaties, waaronder Caricom. Hij pleitte voor samenwerking binnen deze organisaties op basis van gedeelde waarden, principes en politiek en diplomatiek overleg.

Regionale samenwerking binnen Caricom, Celac en Acto werd genoemd als middel om de dialoog over regionale integratie voort te zetten en functionele samenwerking te bevorderen. Bovendien zullen Suriname en Guyana bijdragen aan een vernieuwde Zuid-Amerikaanse integratie en samenwerking onder leiding van Brazilië.

Ambassadeur Virjanand Depoo van Guyana benadrukte de gemeenschappelijke grenzen en cultuur die de twee landen delen. Hij benadrukte ook de waarde die president Irfaan Ali hecht aan de relatie met Suriname. Beide ambassadeur Depoo en president Santokhi stonden stil bij de recente tragedie in Guyana, waarbij 19 kinderen van de Mahdia Secondary School omkwamen bij een brand.

De condoleances van Suriname werden gewaardeerd en ambassadeur Depoo verzekerde dat Guyana in dergelijke tijden eenheid zal tonen. Er zal ook meer aandacht worden besteed aan de veiligheid van kinderen. President Santokhi betuigde zijn medeleven aan de families en vrienden van de slachtoffers en verzekerde dat Suriname klaar staat om op alle mogelijke manieren te helpen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Guyana slaan handen ineen voor verenigde duurzame ontwikkeling