Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname en Guyana ondertekenen parlementair contactplan

Geplaatst

op

Vandaag zal er door De Nationale Assemblee voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en door de voorzitter van het Guyanese parlement een parlementair contactplan worden ondertekend in de Nationale Assemblee in Paramaribo.

Een delegatie van Guyana zal vandaag Suriname bezoeken om een contactplan te ondertekenen. Dit plan is voortgekomen uit het bezoek van een Surinaamse delegatie aan Guyana in 2013 en een tegenbezoek van Guyana aan Suriname in 2015. Tijdens deze bezoeken is er afgesproken dat de twee landen elkaar jaarlijks zullen treffen voor een bespreking over verschillende vraagstukken en uitdagingen die beide landen aan gaan. De buurlanden hebben veel gemeenschappelijke geschiedenis, en ook de bewoners hebben nauw contact met elkaar. Ook is er toen afgesproken dat onderwerpen die besproken moeten worden in algemeen overleg worden bepaald, dat elk overleg met een verklaring wordt afgesloten en dat aan de regering van beide landen verslag wordt gedaan.

Suriname heeft het contactplan reeds goedgekeurd en ook het parlement van Guyana is inmiddels akkoord gegaan. Nu kan het document dus ondertekend worden en dat zal vanmiddag gebeuren. De delegatie van Guyana zal in de loop van de dag arriveren en later op de dag weer huiswaarts keren.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen