donderdag 1 december 2022
30 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
1
(1)

Suriname en Guyana beginnen gesprekken over grenskwestie

lees ook ...

Toename hiv-infecties in Suriname

Het aantal infecties met het hiv-virus in Suriname lijken toe te nemen. Sociale ongelijkheden, marginalisatie van groepen uit de samenleving alsook stigma en discriminatie houden de hiv-epidemie in st...

Suriname en buurland Guyana zijn gesprekken begonnen over de grenskwestie aan de Boven-Corantijn. Dit zei president Chan Santokhi, die terug is van zijn bezoek uit Guyana. Het is niet duidelijk of Suriname het Tigri-gebied, dat sinds 1966 door Guyana wordt bezet, opeist. Hierover was het staatshoofd niet duidelijk.

Ook minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) had hierop geen duidelijk antwoord. Ramdin heeft uitgelegd dat er een besluit zal worden genomen als het proces van overleg is afgerond.

De president richt zich op de “zaken die ons binden en niet wat ons scheidt” als het op de grenskwestie aankomt. De staatshoofden van beide landen willen via dialoog een duurzame oplossing voor de grenskwestie. Er zijn grenscommissies in beide landen ingesteld.

“We moeten leiderschap tonen en het probleem niet verder afschuiven naar de volgende generatie,” zegt Santokhi. “Laten we de volgende generatie niet ermee belasten. Neem verantwoordelijkheid en praat, zoek oplossingen. Dat is de visie van de twee nieuwe presidenten.”

“Op dit moment is er een mandaat om de uitwisseling van historische documenten af te ronden. Daarna zal op basis van de gezamenlijke rapportages door de subcommissies een gezamenlijk eindrapport met aanbevelingen worden opgesteld. Dat zal worden aangeboden aan de voorzitters van de beide grenscommissies,” zegt Ramdin.

De gesprekken over de Boven-Corantijn worden op 27 augustus voortgezet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Guyana beginnen gesprekken over grenskwestie