maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Frans Guyana houden River Council

lees ook ...

Leerkrachten binnenland kunnen niet naar hun post

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft ook deze keer niet voldaan aan betalingsverplichtingen. De vervoerders weigeren daarom hun diensten te verlenen. Leerkrachten die naar hun pos...

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft op donderdag 28 juli 2022 een ‘River Council’ gehouden. De Ambassadeur Miriam Mac Intosh zat aan als hoofd van de Surinaamse delegatie en de Sub-prefect van Saint-Laurent du Maroni, Christophe Lotigie was aan het hoofd van de Franse delegatie.  

De vergadering werd gehouden in overeenstemming met de voorwaarden van de ‘Joint Declaration on the Joint Management of the Maroni River and Lawa River en de gezamenlijke ontwikkeling van het grensgebied’ van 15 maart 2021. De laatste River Council vergadering werd gehouden in 2018. Na ongeveer vier jaren kwamen beide partijen weer bijeen om belangrijke onderwerpen te bespreken die de ontwikkeling van het grensgebied zullen moeten bevorderen alsook de leefbaarheid van de lokale gemeenschappen.

De vergadering vond in geherstructureerde vorm plaats, waarbij er sprake was van een afgeslankte en efficiëntere aanpak. De voorzitters van de werkgroepen zijn bijeengekomen om een gezamenlijke verklaring op te stellen langs drie prioriteitsgebieden, met name: het gezamenlijke beheer van de rivier, milieu en de veiligheid.

In het kader van het gezamenlijk beheer van de rivier werd, onder andere besproken de ontwikkeling van grensoverschrijdende economische activiteiten zoals de regulering van het riviertransport op de Marowijnerivier. Hierbij wordt gedacht aan registratie van boten, rehabilitatie van de aanmeerfaciliteit en de veerboot helling te Albina.

Een goede veerverbinding tussen Saint-Laurent du Maroni en Albina erd nodig geacht voor personen- en goederenverkeer. In juni was er reeds afgesproken dat de reparatie van de huidige aanmeerfaciliteit, die gefinancierd wordt door Suriname, binnen drie maanden zal worden opgeleverd. De nieuwe aanmeerfaciliteit voor de veerboot ‘de Malani’, zal tegen het einde van 2023 worden opgeleverd. De twee partijen zijn van plan zo snel mogelijk bijeen te komen om overeenstemming te bereiken over de technische details van dit project en het officieel van start gaan met de uitvoering.

Wat betreft het prioriteitsgebied ‘Milieu, kwamen verantwoorde mijnbouw, afvalbeheer en monitoring, afvalverwerking en preventie van overstromingen aan de orde. De aandachtspunten voor het prioriteitsgebied ‘Veiligheid’ waren onder andere grensoverschrijdende criminaliteit, samenwerking op het gebied van de burgerlijke staat en samenwerking op het gebied van veiligheid en bestrijding van illegale grensoverschrijdende activiteiten.

Naast het gezamenlijke beheer van de rivier, milieu en veiligheid werd het voorstel gedaan om een vierde prioriteitsgebied toe te voegen, om de samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en cultuur, sport en toerisme verder te verstevigen.

De coördinatoren gaven aan dat de bijeenkomst, die de hervatting van het werk van de River Council ten behoeve van de bevolking van het grensgebied van de Marowijnerivier, succesvol was.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Frans Guyana houden River Council