woensdag 28 september 2022
26.6 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Frans-Guyana zullen grenskwestie samen aanpakken

lees ook ...

Flour and bread available in full next week

Julio Bhikharie, director of De Molen, expects that from next week everything will be calm again on the market when it comes to the flour and bread supply. Normalization will start from Sunday. Bh...

Suriname en Frans-Guyana hebben de handen ineengeslagen om een oplossing te brengen in de kwestie van de Zuidoost-driehoek. Ambassadeur Harold Kolader, voorzitter van de Nationale Grenscommissie, zegt dat het in deze fase van het vaststellen van de grens, gaat om het zogenaamde betwist gebied, dat ligt tussen de Litanirivier en Marowinikreek.

“De Fransen gaan ervan uit dat grens in dat gebied bepaald wordt door de Litanirivier (westwaarts), terwijl Suriname ervan uit gaat de grens wordt bepaald door de Marowinikreek (oostwaarts). Jarenlang is dit betwist gebleven. In opdracht van de president moeten wij proberen een oplossing ervoor te vinden. We zijn in overleg met de Fransen”, zegt Kolader.

Er zal volgens de diplomaat in verband hiermee een werkbezoek worden gebracht aan het betwist gebied, waarbij beide partijen zich gezamenlijk gaan oriënteren. Hij is ervan overtuigd dat er een gezamenlijke, maar voordelige oplossing komt.

“Misschien niet morgen, maar die komt zeker. Dit is een heel belangrijke stap”, benadrukt hij. Kolader zegt verder dat op basis van de informatie uit het gebied namelijk technische-, antropologische- en historische-informatie, gewerkt zal worden aan een oplossing.

Ten aanzien van eerdere trajecten bij het vaststellen van de grens zegt de voorzitter dat beide landen na onderhandelingen in 2017 de grens in zee hebben vastgelegd. In 2018 zijn de onderhandelingen gestart om de grens vast te stellen in de Marowijne- en de Lawarivier. Deze grens is na wederzijds goedvinden vastgelegd in een overeenkomst, die getekend is in maart 2021 in Parijs, zegt ambassadeur Kolader.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Frans-Guyana zullen grenskwestie samen aanpakken