Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname en Frans-Guyana versterken samenwerking

Geplaatst

op

Minister Albert Ramdin

Na bilaterale gesprekken met elkaar zijn Suriname en Frans-Guyana overeengekomen, dat zij de onderlinge samenwerking zullen versterken. Er is tussen beide landen een gezamenlijke verklaring ondertekend in Saint Laurent, Frans-Guyana. Overeengekomen is dat partijen vraagstukken waarmee beide gemeenschappen kampen gezamenlijk zullen aanpakken.

Zowel de Franse-Guyanese autoriteiten, als de Surinaamse delegatie hebben stilgestaan bij dit historisch moment. Ze hebben onderstreept dat het voor het eerst is in de geschiedenis, dat op dit niveau overleg plaatsvindt tussen Suriname en Frans-Guyana.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, zegt dat het onder andere gaat om informatie-uitwisseling met betrekking tot COVID-19. Dit is belangrijk voor de samenwerking tussen de verschillende gezondheidsorganisaties in beide landen. “Dat zal op regelmatige basis gebeuren.”

Verder is er gesproken over het verkeer op de rivier. Op dit moment blijven de grenzen gesloten. In specifieke urgente gevallen zullen de autoriteiten faciliteren. “Op maandag en donderdag vaart de veerboot tussen Albina en Saint Laurent om goederen en diensten door te laten. “De export van Suriname naar Frans-Guyana kan voortgaan. We hebben ook gesproken over het schoolverkeer. We zien dat een groot aantal kinderen vanuit de Surinaamse zijde in Frans-Guyana naar school gaan. Wij gaan later in de maand verder daarover praten.”

Impact Skalians

Er is ook gesproken over illegalen die Suriname vanuit Frans-Guyana binnenkomen en ook illegalen die vanuit Suriname Frans-Guyana binnentreden. “Wat wij uiteindelijk willen is een goed management van het grensgebied, zodat we precies weten wat er gebeurt en hoe wij daarmee moeten omgaan.” Een andere belangrijke zaak is de gezamenlijke patrouilles op de Marowijnerivier. Er is ook gesproken over het milieu, met name de impact die skalians hebben op het milieu. Reeds geruime tijd is afgesproken dat Suriname geen vergunningen meer zal verstrekken voor skalians op de Marowijnerivier, zegt minister Ramdin.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen