woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Frans-Guyana bundelen krachten voor milieubescherming in goudsector

lees ook ...

Politie waarschuwt voor CBD-snoepgoed; schadelijk voor gezon...

De Narcoticabrigade van de politie in Suriname, heeft op verzoek van de Economische Controle Dienst (ECD), een partij snoepgoed in beslag genomen. Het ging om CBD Gummy Bears en Cannabis lolly's in zw...

Op 19 januari 2024 ondernam ROM-minister Dasai, op uitnodiging van de Franse ambassadeur in Suriname, Nicolas de Lacosta, een informatieve helikoptervlucht boven de Marowijnerivier, die Suriname en Frans-Guyana scheidt. Deze vlucht had als doel de milieuschade door lokale goudmijnactiviteiten beter te begrijpen. Minister Dasai benadrukte de urgentie van deze kwestie en riep op tot actie om de milieu-impact van economische activiteiten te verminderen.

In samenwerking met de ministeries van Defensie en Natuurlijke Hulpbronnen, belast met de regulering van de goudsector, zal het ROM-ministerie stappen ondernemen om de milieuschade te minimaliseren. Het National Institute for Environment and Development in Suriname (NIMOS) zal worden ingeschakeld voor het vereiste onderzoek.

ROM heeft het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet om kwikgebruik uit te faseren, waaronder:
• Een snelle beoordeling van de impact van het uitfaseren van kwik;
• Implementatie van het ‘Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname’ project, in samenwerking met NIMOS en het ministerie van NH, gericht op het verbeteren van het beheer van ambachtelijke en kleinschalige goudwinning (ASGM) in Suriname. Dit project streeft naar het verminderen van de negatieve effecten van goudwinning op biodiversiteit, bossen, water en lokale gemeenschappen, evenals de uitstoot van broeikasgassen.
• Ontwikkeling van nieuw beleid, aanpassing van wet- en regelgeving, versterking van sectorgerichte instituten en introductie van milieuverantwoorde mijnbouwmethoden in samenwerking met kleinschalige goudzoekers. Dit project wordt financieel ondersteund door het Global Environment Facility (GEF) Trust Fund.

Samen met Frans-Guyana wordt er gewerkt aan het uitfaseren van kwikgebruik, waarbij Frans-Guyana al belangrijke stappen heeft gezet langs de Marowijnerivier. Minister Dasai benadrukte het belang van gezamenlijke inspanningen om deze milieuproblematiek aan te pakken en wees op de noodzaak van effectieve samenwerking tussen beide landen voor het bereiken van positieve resultaten.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Frans-Guyana bundelen krachten voor milieubescherming in goudsector