Minister Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft recentelijk een helikoptervlucht gemaakt boven het gebied langs de Marowijnerivier tussen Suriname en Frans-Guyana, op uitnodiging van de Franse Ambassadeur in Suriname, de heer Nicolas de Lacosta. Het hoofddoel van deze vlucht was om een grondig inzicht te verkrijgen in de milieueffecten van de lokale goudwinningsactiviteiten.
De minister benadrukte de dringende behoefte aan aandacht voor de huidige situatie en pleitte voor actie om de impact van economische activiteiten op het milieu te minimaliseren. In samenwerking met het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, dat verantwoordelijk is voor de regulering van de goudsector, zal het ROM-ministerie initiatieven ontplooien om deze impact te verminderen. Het National Institute for Environment and Development in Suriname (NIMOS) zal worden ingeschakeld om het nodige onderzoek uit te voeren.
Het Ministerie van ROM heeft het afgelopen jaar enkele stappen ondernomen met betrekking tot het uitfaseren van kwik:
- Een snelle beoordeling is uitgevoerd om de impact van het uitfaseren van kwik te evalueren;
- Het project “Verbetering van milieubeheer in de mijnbouwsector van Suriname, met nadruk op ambachtelijke en kleinschalige goudwinning” (EMSAGS-project) is geïmplementeerd in samenwerking met NIMOS en het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Dit project richt zich op het verbeteren van het beheer van ambachtelijke en kleinschalige goudwinning in Suriname en het bevorderen van het gebruik van milieuvriendelijke mijnbouwtechnologieën. Dit moet leiden tot aanzienlijke vermindering van negatieve effecten op het milieu en lokale gemeenschappen;
- Samen met Frans-Guyana wordt gewerkt aan het uitfaseren van het kwikgebruik, waarbij concrete stappen zijn ondernomen langs de Marowijne, de grensrivier tussen beide landen. Minister Dasai benadrukte het belang van gezamenlijke inspanningen om dit probleem aan te pakken, gezien de gedeelde uitdagingen op milieugebied tussen beide landen.
En.. wat vond je van dit artikel?