woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
4
(1)

Suriname en Frans-Guyana bevestigen voortzetting militaire samenwerking in 2024

lees ook ...

De waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger (NL) en tevens commandant van de Luchtmacht, luitenant-kolonel Marven van Huisduinen, heeft samen met brigadier-generaal Marc Le Bouil, commandant van de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana, een overeenkomst ondertekend die de voortzetting van de militaire samenwerking tussen de twee legers in 2024 bevestigt.

Deze ondertekening vond plaats tijdens het bezoek van brigadier-generaal Le Bouil en zijn delegatie aan Suriname van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 november 2023 in het kader van de twaalfde regionale vergadering over militaire uitwisseling – Frankrijk/Frans-Guyana (XII RREM).

De overeenkomst omvat afspraken over opleidingen, trainingen, gezamenlijke oefeningen, patrouilles, informatie-uitwisseling en mogelijke wederzijdse steun voor het Nationaal Leger. De militaire samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana bestaat al sinds 1992 en is gebaseerd op professionaliteit, vertrouwen, vriendschap, wederzijds respect en wederzijds voordeel. In de afgelopen jaren is deze samenwerking verder versterkt.

Recentelijk heeft het Nationaal Leger een militaire donatie ter waarde van een miljoen euro ontvangen van Frankrijk. Deze donatie omvat voornamelijk FAMAS-geweren en munitie, gericht op het bevorderen van de interoperabiliteit tussen de twee legers, zodat ze gezamenlijk de vele uitdagingen en bedreigingen van het heden en de toekomst kunnen aanpakken.

Dit jaar had Suriname ook de eer het Franse marineschip “La Combattante” te verwelkomen ter gelegenheid van de 48e Onafhankelijkheidsdag. De bemanning van het schip nam deel aan de parade en het defilé op 25 november. Daarnaast liep een sectie van het 9e Regiment Mariniers Infanterie (9e RIMA) mee in de festiviteiten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Frans-Guyana bevestigen voortzetting militaire samenwerking in 2024