dinsdag 2 maart 2021
24.2C
Paramaribo
9.1C
Amsterdam
5
(2)

Suriname en Frans Guyana bespreken nationaliteit Babies Surinaamse moeders

lees ook ...

Borger Breeveld opgenomen op de ICU van het AZ

De bekende mediaman Borger Breeveld(76), is opgenomen op de Intensive Care Unit van het Academisch ziekenhuis. De diabetes die hij al jaren had heeft nu lichamelijke problemen veroorzaakt, waardoor h...

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken was op dinsdag 8 december met een delegatie in Frans Guyana voor een werkoverleg. De delegatie bestond uit Mohamad Nasier Eskak (directeur Binnenlandse Zaken), Anastatia Kanapé-Pokie (directeur CBB), Leo Brunswijk, een team van vier CBB-deskundigen, een functionaris van BIBIS en een tolk. Het werkoverleg was in het kader van het verder uitdiepen van de grensoverschrijdende samenwerking. Het onderwerp was de vaststelling van de nationaliteit van kinderen geboren uit Surinaamse moeders in Frans-Guyana, en het opzetten van werkrelaties tussen de Franse en Surinaamse autoriteiten met betrekking tot de verificatie van de geboorteakten. Het probleem van de vaststelling van de nationaliteit van kinderen geboren uit Surinaamse moeders in Frans-Guyana en het opmaken van geboorteakten waarin de gegevens juist zijn vermeld, speelt al jaren en betreft in deze ongeveer 1500 kinderen die jaarlijks in Frans-Guyana worden geboren.

Het werkoverleg werd bijgewoond door de consul-generaal voor Suriname in Frans-Guyana Genia Lank-Corinde en consul Urtha Yzer en vond plaats in het gebouw van de Burgerlijke Stand van Saint Laurent waar minister Somohardjo het werkoverleg formeel opende. Na de opening vertrok de bewindsman voor een oriëntatie bezoek door Saint Laurent. Tijdens het werkoverleg werden verschillende concrete voorstellen besproken waaronder de mogelijkheid tot het ten dienste te stellen van een CBB-ambtenaar van Suriname aan het Franse ziekenhuis waar al twee medewerkers van de Franse Burgerlijke Stand door de Franse autoriteiten te werk zijn gesteld voor het registreren van de juiste gegevens ten aanzien van de geboorte van de kinderen van Surinaamse moeders.

Het voorstel om te komen tot een MOU tussen Suriname en Frankrijk werd ook besproken. Deze MOU zou de uitwisseling van informatie voor verificatiedoeleinden wanneer het gaat om het opmaken van geboorteakten waarin de persoonsgegevens juist zijn vermeld, vastleggen. Deze voorstellen zullen door beide landen verder uitgewerkt worden.

Op weg naar Frans-Guyana maakte minister Somohardjo van de gelegenheid gebruik om de BvB-kantoren van Moengo en Albina te bezoeken. Dit bezoek werd goed ontvangen door het personeel van beide BvB’s die de bewindsman informeerden over de werkomstandigheden en de knelpunten waarmee beide BvB’s te maken hebben. De minister zei er op de korte termijn adequate aandacht aan te zullen schenken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Frans Guyana bespreken nationaliteit Babies Surinaamse moeders