maandag 1 maart 2021
28.4C
Paramaribo
6.5C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Frankrijk voor samenwerking oostgrens

lees ook ...

Delegatie Newmont Suriname bezoekt Minister van Arbeid

De Minister van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) Rishma Kuldipsingh, kreeg op18 februari jongstleden een kennismakingsbezoek van Shirley Sowma-Sumter (Sr. Director External Relation...

Er is een protocol bereikt over de samenwerking van Frankrijk en Suriname in het oosten van Suriname. In het Verdrag van 1915 is er een methodiek die de grenslijn bepaald.

De grenslijn loopt volgens dit Verdrag van de monding van de Marowijne- tot de samenvloeiing van de Lawa-, Litani- en Marowijnerivier. De twee landen hebben technische overeenstemming bereikt op dit gebied. Harold Kolader en Antoine Joly, de ambassadeurs hebben daarom twee documenten getekend, die ter goedkeuring zullen worden aangeboden aan de regeringen van deze landen. Het eerste betreft de Marowijne- en de Lawarivier als aanvulling op het Verdrag van 1915. Over het tweede deel van de grens, de zuid-oostdriehoek wordt later onderhandeld. Het betreft een verklaring over de management van de twee rivieren en het tot ontwikkeling brengen van het grensgebied.

Na de incidenten op de Marowijnerivier in 2018 is de Nationale Grenscommissie en het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport in actie gekomen. Kolader die voorzitter is van de Grenscommissie, heeft vanaf toen onderhandeld met de Fransen over de grens in de Marowijne- en Lawarivier. De basis vormde het Verdrag van 1915.

Verschillende consultatieronden zijn gehouden met het traditioneel gezag van Marowijne, Lawa, Tapanahony en Albina, tijdens dit proces. Verder zijn er ook twee expedities ondernomen om het beste resultaat te bereiken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Frankrijk voor samenwerking oostgrens