maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Frankrijk versterken onderwijsbanden om samenwerking te bevorderen

lees ook ...

ABOP bereidt zich voor op grootse veldwerk kick-off in alle ...

Partijleden en sympathisanten van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) kijken vol verwachting uit naar het komende weekend. Op zaterdag 13 en zondag 14 juli 2024 zal op verschillende...

In een baanbrekende stap om de banden tussen Suriname en Guyana te versterken, zal er vanaf het begin van het volgende schooljaar een speciaal programma worden geïntroduceerd om de Surinaamse taal in de scholen van Cayenne en de Franse taal in de scholen van Paramaribo te ontdekken. Dit initiatief is bedoeld om een gemeenschappelijke taalbasis te creëren en zo de samenwerking, met name op het gebied van de oliekwestie, te bevorderen.

Deze week bezocht een delegatie, bestaande uit de Surinaamse minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori, de consul-generaal van Suriname in Guyana, Indratia Deel, de Franse ambassadeur Nicolas de Lacoste, en de Unicef-vertegenwoordiger Nicolas Pron, Guyana. Tijdens hun bezoek aan Cayenne namen zij deel aan de gemeenteraad, waar minister Ori het belang van meer samenwerking benadrukte.

“Versterking van de onderwijsbanden” tussen Suriname en Guyana was het centrale thema van deze delegatie. Minister Ori sprak enthousiast over het plan om dezelfde taal te spreken als middel om beter samen te werken. In Cayenne zal de nieuw gekozen loco-burgemeester verantwoordelijk voor schoolzaken, Fabiola Saint-Hilaire, de leiding nemen over dit project. In Paramaribo zal de Alliance française een centrale rol spelen.

Sandra Trochimara, de burgemeester van Cayenne, zei: “Talen zijn een brug om essentiële broederschap in de wereld op te bouwen.” Minister Ori voegde daaraan toe dat er ook nauwe contacten onderhouden zullen worden met de Universiteit van Guyana, waar al veel Surinaamse studenten studeren. “We gaan grote stappen zetten met Frankrijk,” verzekerde hij, waarbij hij met name de olie- en gasindustrie noemde als gebied van samenwerking.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Frankrijk versterken onderwijsbanden om samenwerking te bevorderen