zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Frankrijk bundelen krachten voor volksgezondheidssamenwerking

lees ook ...

Glenn Verbond langer dan twee weken vermist

Glenn Verbond is 39 jaar oud. Men heeft hem op 11 november voor het laatst gezien rond half zes ‘s middags. Sindsdien is hij niet huiswaarts gekeerd. Woensdag jongstleden deed de afdeling Bestrijding ...

In Parijs hebben de ministers van Volksgezondheid van Suriname, Amar Ramadhin, en Frankrijk, Agnès Firmin Le Bodo, een samenwerkingsdocument ondertekend. Dit document vloeit voort uit een eerdere intentieverklaring die in januari van dit jaar werd gesloten tussen Suriname en Frankrijk, gericht op de samenwerking tussen het Marwina Ziekenhuis in Suriname en het CHOG Hospitaal in Frans-Guyana.

Na de ondertekening van deze intentieverklaring hebben de Surinaamse en Franse autoriteiten uitgebreide besprekingen gevoerd om de samenwerking op het gebied van volksgezondheid te intensiveren en te verbeteren. Minister Ramadhin, die momenteel op werkbezoek is in Parijs, benadrukte dat de samenwerking zich op diverse gebieden zal richten.

Het verminderen van malaria staat daarbij centraal. Ook wordt er aandacht besteed aan het aanpakken van de schadelijke effecten van kwikgebruik bij goudwinning, evenals aan het elimineren van dit gebruik.

Daarnaast streeft Frankrijk naar een nauwe samenwerking met Suriname op het gebied van uitgebreid onderzoek naar diverse tropische infectieziekten, waaronder dengue en andere. Een ander belangrijk aspect van de samenwerking is het onderzoeken van mogelijkheden voor studentenuitwisselingsprogramma’s. Hierbij krijgen medische studenten uit Suriname en Frankrijk de kans om trainingen in beide landen te volgen, wat de uitwisseling van kennis ten goede zal komen.

De ondertekening markeert een historisch moment voor de ministeries van Volksgezondheid in Suriname. Om de overeenkomst volledig operationeel te maken, zullen binnenkort experts van beide ministeries samenkomen om de details uit te werken.

Minister Amar Ramadhin heeft tevens overleg gevoerd met de leiding van de Franse AFD bank met betrekking tot de volledige operationalisering van het Marwina Ziekenhuis. Dit is in het kader van de financiering van het project. Door de schuldherschikking die Suriname heeft doorgevoerd, is er weer ruimte voor de financiering van het Marwina Ziekenhuis. In november van dit jaar zullen deskundigen van de bank naar Suriname afreizen om de definitieve afspraken met het team van Volksgezondheid te bespreken.

Naast het bezoek aan de AFD heeft de minister ook het Pasteur Instituut bezocht. Dit instituut geniet wereldwijde erkenning en expertise op het gebied van medisch-wetenschappelijk onderzoek, met een focus op microbiologie, virussen, bacteriologie en vaccinonderzoek.

Sinds 1887 is dit instituut een leidende autoriteit in de wereld van medisch-wetenschappelijk onderzoek. Tijdens het bezoek aan het Pasteur Instituut is overeengekomen dat het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid binnenkort contact zal opnemen met het instituut in Cayenne voor mogelijke samenwerkingsmogelijkheden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Frankrijk bundelen krachten voor volksgezondheidssamenwerking