maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Curaçao willen relatie verstevigen; hulp olie- en gasexploratie

lees ook ...

Nieuwe directeuren aangesteld bij minOWC

Dwight Warsodikromo is vanaf 1 maart 2024 benoemd tot de nieuwe directeur van het Directoraat Cultuur, waarbij hij Roseline Daan opvolgt. Daan zal echter haar inzet voortzetten bij het ministerie van ...

De samenwerking tussen Suriname en Curaçao zal worden verstevigd. Daarom vertoeft de minister-president van Curacao, Gilmar Pisas, in het land voor het voeren van vervolggesprekken met president Chandrikapersad Santokhi. Tijdens de VN-vergadering in New York waren er al gesprekken gevoerd.

De minister-president is op donderdag 24 november met zijn delegatie door president Santokhi ontvangen op het presidentieel paleis. Santokhi memoreerde het eerdere onderhoud, dat ook van belang is geweest voor het intensiveren van de relatie. Premier Pisas is er ook in verband met de Srefidensi-viering op 25 november.

Caricom
Hij had in New York aan Santokhi voorgesteld om in Suriname verder te praten over de verschillende punten die toen aan de orde waren gekomen. Hij vond het een mooi moment om deze gesprekken aan de vooravond van de 47ste Onafhankelijkheidsdag van Suriname voort te zetten.

Er is onder andere gesproken over de mogelijke samenwerking met Caricom. De drie landen van de Nederlandse Antillen, te weten Aruba, Sint Maarten en Curaçao hebben interesse om ‘associate members’ te worden van de Caricom. Op president Santokhi is vanwege zijn Caricom-voorzitterschap het beroep gedaan om het lidmaatschap binnen de regionale organisatie mogelijk te maken.

Olie- en gasexploratie
Verder hebben Santokhi en Pisas zich ook gebogen over de samenwerking op de gebieden onderwijs, landbouw en economische ontwikkeling. De Curaçaose premier deed een handreiking naar Suriname voor hulp van het eiland bij de toekomstige olie- en gasexploraties.

Het land beschikt over voldoende capaciteiten om deze hulpbronnen te bewerken. Op het gebied van landbouw kijkt Curaçao uit naar ondersteuning vanuit Suriname voor het verbouwen van voedselgewassen voor zijn bevolking. Het verzoek is om grond ter beschikking te stellen voor de landbouw.

President Santokhi en premier Pisas bespraken ook mogelijkheden voor samenwerking in de private sector. Er is daarom ook een team van Curaçaose ondernemers meegereisd naar Suriname. Het Surinaamse staatshoofd toonde zich zeer ingenomen met de aanzet van Curaçao voor samenwerking op velerlei gebieden. Hij heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking de opdracht gegeven om met zijn team alles te bewerkstelligen zodat de samenwerking op het niveau van bestuur en het bedrijfsleven verhoogd kan worden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Curaçao willen relatie verstevigen; hulp olie- en gasexploratie