maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Cuba verdiepen samenwerking in gezondheidszorg en onderwijs

lees ook ...

Koopkrachtversterking voor landsdienaren tot december bevest...

De koopkrachtversterking van SRD 3.500 per maand voor landsdienaren zal tot en met december van dit jaar worden uitbetaald, bevestigt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Deze ...

De historische relatie tussen Suriname en Cuba is verder versterkt door politieke ontwikkelingen binnen Caricom, zo verklaarde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) tijdens de herdenking van de 45e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Cuba. De herdenking vond plaats in aanwezigheid van ambassadeur Fakri Rodriguez Pinelo van Cuba, leden van het corps diplomatique en andere hoogwaardigheidsbekleders.

De aftrap van een reeks activiteiten om deze mijlpaal te vieren vond plaats op vrijdag 17 mei en zal de komende weken voortgezet worden. Sinds 31 mei 1979 onderhoudt Suriname een nauwe relatie met Cuba, gebaseerd op diplomatie en wederzijdse samenwerking. Minister Ramdin benadrukte dat het nu tijd is om het langdurige partnerschap te koesteren en te erkennen hoe het beide landen heeft verenigd in diverse sectoren zoals onderwijs, landbouw en gezondheidszorg.

Een van de meest waardevolle aspecten van de samenwerking is de educatie en training van Surinaamse studenten in Cuba. “Dit initiatief draagt bij aan de ontwikkeling van Suriname door hoogwaardig onderwijs toegankelijk te maken voor onze jeugd,” aldus minister Ramdin.

Tijdens de Covid-19-pandemie leverden Cubaanse medische professionals onschatbare humanitaire steun aan Surinaamse gezondheidswerkers. Minister Ramdin benadrukte dat hun inzet en solidariteit hebben geholpen om de moeilijke tijden door te komen.

Daarnaast onderstreepte hij het belang van intermenselijke uitwisselingen als een manier om een culturele brug te bouwen tussen beide landen. Het Surinaamse luchtvaartbedrijf Fly Allways speelt hierbij een cruciale rol door directe vluchten van en naar Cuba te faciliteren, waardoor de connectiviteit tussen de naties wordt bevorderd.

Minister Ramdin gaf aan dat ernaar wordt gestreefd om de economische en commerciële partnerschappen te versterken, met een focus op sectoren zoals bedrijfsbevordering, investeringen, landbouw, ecotoerisme en multi-bestemmings-toerisme. “Deze samenwerking zal niet alleen onze economieën versterken, maar ook de banden tussen onze gemeenschappen verdiepen,” aldus Ramdin.

Ambassadeur Rodriguez Pinelo benadrukte dat de wederzijdse samenwerking en vriendschappelijke betrekkingen tussen Suriname en Cuba zullen blijven verdiepen. “Samen met onze Surinaamse collega’s zal onze ambassade gebruikmaken van deze viering om de voortgang te waarborgen van wat we tijdens de gesprekken bespreken,” merkte de diplomaat op. Hij verzekerde dat Suriname altijd op de steun van Cuba kan rekenen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Cuba verdiepen samenwerking in gezondheidszorg en onderwijs