dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Brazilië versterken samenwerking voor duurzame acaï-teelt

lees ook ...

Nieuwe maatregelen en steun voor DC’s besproken met Pr...

President Chandrikapersad Santokhi heeft een uitgebreide bespreking gehad met het korps van districtscommissarissen om belangrijke kwesties met betrekking tot de ontwikkeling van de gemeenschappen te ...

De toegenomen wereldwijde vraag naar acaï, lokaal bekend als podosiri, onthult aanzienlijk marktpotentieel. Suriname, erkenning gevend aan deze kans, verwelkomt een Braziliaanse delegatie van acaï-specialisten voor een oriëntatiebezoek. Dit bezoek luidt de start in van een project gericht op duurzame acaï-landbouw, onderdeel van een samenwerkingsverband tussen Surinaams ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en de Brazilian Coöperation Agency (ABC).

Op 5 februari begon de delegatie met presentaties bij het LVV, gevolgd door een bezoek aan een lokale podosiriverwerker. Deze week zullen meerdere locaties en belanghebbenden bezocht worden, waaronder een podosiri-aanplant in Alliance met Braziliaanse dwergpodosiri, om inzicht te krijgen in de lokale praktijken en behoeften.

Traditioneel werd podosiri in Suriname geoogst uit natuurlijk gegroeide bomen in het bos. Echter, met de stijgende vraag zijn er stappen gezet naar georganiseerde teelt, wat leidde tot een behoefte aan verdieping van kennis over de teelt. Het project zal zich richten op verschillende aspecten van de acaï-teelt, waaronder plantmateriaal, bodemgesteldheid, bemesting en ziektebeheersing, evenals verwerkingstechnieken.

Het ministerie van LVV zal focussen op de vermeerdering van plantmateriaal en het trainen van voorlichters, terwijl ROS zich zal inzetten voor de ontwikkeling van landbouwproductie en het verkennen van nieuwe markten voor lokale boeren. Van de Braziliaanse partners wordt technische ondersteuning, coaching en training verwacht, aangepast aan Surinaamse omstandigheden, om zo de podosiri-teelt naar een hoger niveau te tillen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Brazilië versterken samenwerking voor duurzame acaï-teelt