dinsdag 25 juni 2024
25.2 C
Paramaribo
26.8 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en België verdiepen samenwerkingsrelatie

lees ook ...

Suriname ontvangt US$ 61,5 miljoen na succesvolle EFF-evalua...

De Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft met succes de zesde evaluatie onder het Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname afgerond. Hierdoor is Suriname gerechtigd om he...

Suriname en België hebben hun samenwerkingsrelatie verder verdiept tijdens een recent werkbezoek van een Belgische delegatie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in Suriname. Het bezoek was gericht op het verbeteren van de uitvoering van wet- en regelgeving met betrekking tot het personenverkeer tussen beide landen. Dit bezoek was het gevolg van de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) over migratie tussen Suriname en België.

De Belgische delegatie, geleid door Bart Verstraete en Marlies Elebaut van Dienst Vreemdelingen Zaken, sprak met de Surinaamse delegatie, onder leiding van ambassadeur Luziano Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken. Tijdens de vergadering zijn er diverse bilaterale gesprekken gevoerd met verschillende vak-ministeries, waaronder Justitie en Politie, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Binnenlandse Zaken, Transport, Communicatie en Toerisme, Volksgezondheid en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken.

Er is informatie uitgewisseld over de statistieken met betrekking tot de wederzijdse statussen van het aantal personen dat in beide landen verblijft. Daarnaast is er uitgebreid gesproken over het uitwisselingsprogramma en het traject betreffende circulaire migratie, waarbij ook de projecten per vak-ministeries aan de orde kwamen. Beide partijen zijn het erover eens dat het migratiebeleid tussen beide landen ordelijk moet verlopen.

De delegaties hebben ook gesproken over de erkenning van de Benelux teksten en het visumvrij reizen van houders van diplomatieke paspoorten. Er zijn overeenkomsten toegelicht met betrekking tot de terugname en overname van personen en de visumvrijstelling voor houders van diplomatieke paspoorten. Beide partijen hebben afgesproken dat ze zich zullen inzetten voor een ordelijke uitvoering van het migratiebeleid tussen Suriname en België.

Met dit werkbezoek hebben Suriname en België hun samenwerkingsrelatie verder verdiept en is er meer duidelijkheid gekomen over de uitvoering van de MoU over migratie tussen beide landen. Het is een belangrijke stap voorwaarts in het verbeteren van de relatie tussen beide landen en het bevorderen van een ordelijke en veilige migratie tussen Suriname en België.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en België verdiepen samenwerkingsrelatie