maandag 15 juli 2024
24 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname en Aruba onderzoeken samenwerking in agro sector

lees ook ...

Opening International Mall of Suriname groot succes met drie...

De International Mall of Suriname (IMS) is officieel geopend met een driedaags festival van 5 tot 7 juli, gevierd met muziek, eten, cultuur en entertainment aan de Ringweg Zuid. President Chandrikaper...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een werkbespreking gehad met de Arubaanse minister Geoffrey Wever van Economische Zaken, Communicatie en Duurzame Ontwikkeling en zijn delegatie. De Arubaanse delegatie, die voor een handelsmissie in Suriname is, bestaat uit directeur Maria Dijkhoff-Pita, directeur Herrick Henriquez van de Aruba Handels- en Industrievereniging en de voorzitter van de Arubaanse Kamer van Koophandel, Diederik Kemmerling.

“U hebt goed land en veel water en wij willen voor Aruba food security,” zei de enthousiaste minister Wever. Hij benadrukte dat hij een praktische samenwerking met Suriname wil aangaan op het gebied van de agro-sector. Sinds de Covid-pandemie is de economie van Aruba met een derde gekrompen, en de Arubaanse overheid wil door middel van uitwisseling met Suriname de kwaliteiten in de agro-sector verder ontwikkelen. Het merendeel van het voedsel op Aruba wordt momenteel geïmporteerd.

Minister Sewdien stond open voor deze samenwerking en wees op de uitdagingen in de sector, zoals het tekort aan arbeidskrachten en onvoorspelbare weersomstandigheden, maar benadrukte ook de zegeningen. “Kijkt u naar onze rijstproductie, onze visserijsector. Wij willen perspectieven bieden aan onze jongeren in deze sectoren. Samenwerken is de sleutel tot succes,” aldus minister Sewdien, die werd ondersteund door zijn directie.

Minister Wever toonde grote interesse in Suriname’s hydroponicssystemen en wil zich verder inzetten met Arubaanse ondernemers voor moderne landbouw op Aruba. “Suriname heeft veel kennis en wij willen van jullie leren. Wij kunnen Suriname ook ondersteunen op gebieden waarin wij sterk zijn, zoals het inspelen op onze toeristen.”

Na de uitwisseling van ideeën besloten de bewindslieden een memorandum of understanding (MoU) op te stellen en een samenwerking aan te gaan waar beide landen van zullen profiteren. De Arubaanse delegatie vertrekt morgen terug naar Aruba.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname en Aruba onderzoeken samenwerking in agro sector