dinsdag 26 september 2023
29.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname draagt bij aan ‘Amazonia Forever’ voor bescherming van regenwoud en mensen

lees ook ...

Chess Intelligence start nationalisering schaaksport

De ChessIntelligence Academy is bezig met een nationalisering van de schaaksport  en had daarom in samenwerking met het Districts Commissariaat Nickerie op vrijdag 22 september een schaakintroductie i...

Op een vergadering in São Paolo, Brazilië, hebben zeven landen in het Amazonegebied besloten tot een versnelde samenwerking voor het behoud van het Amazone regenwoud en de ontwikkeling van de miljoenen mensen die er wonen. De exploitatie van het regenwoud heeft een punt bereikt waarop de schade onomkeerbaar wordt en dat zal wereldwijde gevolgen hebben.

Om deze schade een halt toe te roepen en het regenwoud te herstellen, zijn er geld, kennis en samenwerking nodig. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) speelt een belangrijke rol en heeft al $ 420 miljoen aan schenkingen en $ 1 miljard aan leningen toegezegd. Suriname was aanwezig op de vergadering in São Paolo, vertegenwoordigd door een delegatie onder leiding van minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning.

De minister benadrukte dat zowel het regenwoud als de mensen die erin leven belangrijk zijn. Financiële middelen voor het behoud van het regenwoud en het welzijn van de mensen moeten gemakkelijk toegankelijk en flexibel zijn, met betrokkenheid van de lokale bevolking. Onderwerpen als fatsoenlijk werk, duurzame economie, onderwijs, gezondheid, betaalbaar transport en veiligheid werden besproken.

Sommige initiatieven, zoals koolstofkredieten, lijken aantrekkelijk, maar kunnen erg complex zijn, waardoor kleinere landen afhankelijk worden van tussenpersonen en experts. Door samen te werken en kennis te delen, kunnen landen deze afhankelijkheid doorbreken. De minister pleitte verder voor een gezamenlijke langetermijnvisie en coördinatie van internationale verdragen, waaronder de Sustainable Development Goals (SDG’s), zodat initiatieven met elkaar kunnen samenwerken in plaats van concurreren.

Het hoogtepunt van de vergadering was de ondertekening van een gezamenlijke verklaring waarin drie besluiten werden genomen. Allereerst zal er een regionaal programma genaamd ‘Amazonia Forever’ worden opgezet, met steun van de IDB. Het doel van dit programma is om meer financiële middelen beschikbaar te stellen, kennis te delen en de regionale samenwerking te coördineren.

Het programma zal financiering en technische ondersteuning bieden en zal zich richten op onder andere de lokale bevolking, integraal en duurzaam bosbeheer met aandacht voor wet- en regelgeving, ecosystemen, infrastructuur, duurzame steden en connectiviteit. Het programma zal actieve deelname van belanghebbenden stimuleren.

Ten tweede is besloten dat de ministers van Financiën en Planning verantwoordelijk zullen zijn voor de coördinatie van het programma, met ondersteuning van een technische groep van experts op het gebied van klimaatverandering, biodiversiteit, water en natuurlijke hulpbronnen, waarbij de IDB zal helpen.

Ten derde is besloten om een faciliteit op te zetten voor de voorbereiding van projecten, waarbij het belangrijk is om financiering gemakkelijk en snel toegankelijk te maken. De vergadering werd bijgewoond door de ministers van Financiën en Planning van Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname. De uitkomsten van deze vergaedring zullen in augustus worden bekrachtigd door de presidenten tijdens de Amazon Presidential Summit in Belém, Brazilië.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname draagt bij aan 'Amazonia Forever' voor bescherming van regenwoud en mensen