woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname doet mee aan Floriade expo Almere

lees ook ...

Nieuwe Leden Beëdigd bij Constitutioneel Hof Suriname

Het Constitutioneel Hof (CHof) heeft op donderdag 15 februari 2024 twee nieuwe leden verwelkomd: mr. Richel Apinsa als vicevoorzitter en mr. Geetapersad Gangaram Panday als lid. De beëdiging van deze ...

Suriname doet van 14 april tot en met 09 oktober 2022, voor de eerste keer mee aan de Floriade Expo 2022 (Floriade) Almere, Nederland.  De Floriade, met als hoofdthema ‘Growing Green Cities’ is op woensdag 13 april jongstleden officieel geopend door koning Willem-Alexander, die ook het Suriname Paviljoen bezocht.

Met de Expo zal de Nederlandse tuinbouw, samen met internationale deelnemers, groene oplossingen laten zien die onze steden groener, gezonder, duurzamer en leuker moeten maken. Op 13 april heeft er op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een informatiebijeenkomst plaatsgevonden voor ondernemers uit de private sector.

Suriname zal zich presenteren met meerdere doelen, via de thema’s agribusiness, toerisme, milieu, medicinale planten en cultuur, als crosscutting, met eveneens een relatie tot de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Matchmaking tussen boeren, ondernemers en een brug slaan tussen de twee landen is het hoofddoel dat beoogd wordt met deelname aan de Floriade. Daarom kiest LVV als slogan ‘Suriname, Planting a Future Together!  Be our partner…

Volgens directeur Soedeshchand Jairam van Landbouw is er in kort tijd alles aan gedaan om te zorgen dat op deze wereldtuinbouwtentoonstelling er een platform ontstaat om Surinaamse boeren en ondernemers succesvol te koppelen aan de Nederlandse en andere buitenlandse investeerders. “Er is potentie zat op de Surinaamse markt, wij zijn ervan overtuigd dat er mooie samenwerkingen zullen voortvloeien met de deelname aan de Floriade waar er bijkans 02 miljoen bezoekers van over de hele wereld komen.”

Minister Parmanand Sewdien van LVV, zei bij de ceremoniële opening in het thuisland dat het niet slechts bij een deelname aan de Floriade moet blijven, maar moet resulteren in het opzetten van een business center in Nederland. De bewindsman zei dat zulks mogelijk kan zijn mede door inzet van de Surinaamse ambassade en de daar aanwezige diaspora ondernemers. “Voor dit plan zal er in Suriname een ondernemersplatform gevormd moeten worden dat zich sterk maakt hiervoor. Mijn toekomstvisie is het opzetten van een handelscentrum in Nederland, die onze ondernemers in de agrarische sector dichterbij een grote afzetmarkt brengt,” voerde de minister aan.

Minister Sewdien gaf duidelijk aan dat de overheid geen cent heeft bijgedragen aan het kostenplaatje dat uiteindelijk Euro 500.000 is geworden. De participatie van Suriname aan de Floriade was tot de eerste week van februari onzeker. Maar uiteindelijk hebben de Surinaamse ambassadeur in Nederland Rajendre Khargi, een groep innovatieve ondernemers uit de diaspora en een groep Nederlandse ondernemers dit tot stand gebracht.

Voor ondernemers in Suriname bestaat de mogelijkheid om zowel fysiek als digitaal te participeren aan de Floriade. Aanmeldingen gebeuren middels het invullen van een registratieformulier dat te verkrijgen is bij de diverse thema ministeries, alwaar nadere informatie verkregen kan worden voor het vervolgtraject. Tevens wordt een Suriname Floriade business-app en een digitale business menukaart geïntroduceerd om de Surinaamse deelnemers, veelal bedrijven, zichtbaar te maken voor potentiele buitenlandse investeerders zodat er uiteindelijk een matchmaking kan ontstaan. Ook via social media, onder andere via United Business, zal het doel van Suriname’s participatie en de ontwikkelingen gedurende de zes maanden zichtbaar en toegankelijk zijn.

De Floriade, een wereldtuinbouw tentoonstelling waarvan de huidige, de zevende editie is, wordt om de tien jaar georganiseerd door de Nederlandse Tuinbouw Raad met ondersteuning van het ministerie van Landbouw en Cultuur en voedselkwaliteit en het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname doet mee aan Floriade expo Almere