Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Suriname dit weekend weer op slot om corona

Geplaatst

op

Straatbeeld Lockdown In Binnenstad. Beeld Culturu

In Suriname gaat vanavond opnieuw een lockdown weekend in. Het is burgers verboden om na 20:00 uur vanavond uit huis te gaan. De lockdown is tot en met maandagochtend, 14 september, 05:00 uur van kracht. Slechts essentiële diensten hebben toestemming om de straat op te gaan. De toestemming is bedoeld om van het werk naar huis te gaan en omgekeerd. Alle winkels en andere dienstverlenende bedrijven zijn dit weekend weer dicht.

In een televisietoespraak tot het Surinaamse volk had president Chan Santokhi op 30 augustus gezegd dat de maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk beperken. Hij merkte op dat de maatregelen van deze regering zijn gebaseerd op de principes van een democratische rechtsstaat, en niet op basis van een machtsstaat.

Suriname telt alleen voor september al 22 coronadoden.  Het is ondanks de stijging van het sterftecijfer niet duidelijk wat er zal gebeuren na dit weekend. Door de regering wordt al gesproken over het langzaam overstappen op het ‘nieuwe normaal’.

Er is op zondag 6 september overleg geweest tussen het COVID-19 Crisis Management Team, het COVID-19-team van De Nationale Assemblée en de verschillende vertegenwoordigers van de diverse bedrijfstakken, waaronder de VSB, SHATA, Gaming Board en casinohouders, reisorganisaties, luchtvaartondernemingen, en de vertegenwoordigers van de bus- en boothouders. Al deze sectoren voelen de klappen van de coronapandemie.

Duidelijk is dat er vanuit alle geledingen in de samenleving en het bedrijfsleven, er een sterke behoefte is aan verantwoorde aanpassing van de huidige COVID-19-maatregelen, zodat delen van het bedrijfsleven weer aanvang kunnen nemen met hun dienstverlening.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henry
zaterdag 12 september 2020 00:22

Dengue zika infecties en hart long en diabetici hebben elk jaar veel meer sterfgevallen gehad gezond verstand…

Vijay
zaterdag 12 september 2020 12:52

We hebben mensen met een ongelimiteerd denkvermogen waardoor we keuzes kunnen maken. Doordat verkeerde keuzes van mensen een regelmaat wordt, worden er regels vastgesteld door de overheid. Dengue en zika worden overgebracht door muskieten. Muskieten kun je met blote ogen zien dus je gaat maatregelen treffen dat je omgeving muskietenvrij is. Diabetici zijn, je moet je houden aan je dieet en je tong onder controle houden. Covid-19 is niet zichtbaar. Was het zo dat de pandemie Covid-19 onder controle gehouden kon worden zonder maatregelen, was het allang gebeurd. Dan zouden grote mogendheden als China, India, Italië etc niet in lockdown… Lees verder »Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen