dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
3.3
(3)

Suriname december 2023, spannend en treurig

lees ook ...

Gi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (2)

Gi Sranan is een initiatiefgroep van zeven senioren proffesionals die belangeloos een bijdrage gaan leveren aan beter, deugdelijk openbaar bestuur. Dit willen zij doen door Surinamers met de ambitie o...

Over anderhalf jaar organiseert Suriname weer verkiezingen en het wordt spannend want mensen met een strafblad mogen zich niet meer kandidaat stellen als (vice)president, minister of assembleelid, volgens een onlangs aangenomen wet. Hiermee is er een einde gekomen aan het tijdperk van schande dat veroordeelde criminelen de hoogste en machtigste positie in ons land bekleden. Wat wel blijft schrijnen is dat personen die ook nu, erger dan ooit, zich aan corruptie schuldig maken door de inkomsten van de Staat in hun zak te laten vloeien, vrij uit gaan.

Van staatsgeld gestolen reizen & 8000 ambtenaren

Dit slaat met name op president Santokhi die met vrienden en familie de wereld rond reist en daarmee de schaarse inkomsten van het land verspild, want de reizen leveren Suriname niets op. In de samenleving wordt nu een cijfer genoemd van 8000 ambtenaren (loyalisten van gekozen politieke partijen) die in dienst zouden zijn genomen door de huidige regering en dat is zeer ongezond voor de economie. Juist in een tijd dat de IMF Surinaame leningen geeft maar eist dat nutteloze ambtenaren ontslagen worden.

Geldverslindende commissies

Hetzelfde geldt voor de tientallen goed betaalde commissies die de president benoemd en waarover je nadat de president ze benoemd heeft nooit meer iets hoort. Het kost het land geld, zonder dat Suriname er wijzer van wordt. De commissies worden benoemd om zogenaamd een probleem op te lossen. Het heeft er veel van dat die commissies doofpotten zijn om te doen alsof men werkt aan oplossingen van problemen.
Comissies van Chan Sanokhi zijn een rookgordijn waarachter hij schuilt om geen enkel Staatsprobleem te hoeven oplossen. Dit zijn de stemmingen in Suriname spannend voor degene die naarstig uitkijken naar de afrondig van het 8 december proces.

Spannend en droevig

Spannend voor de kleine groep bevoorrechten die zich een leuke kerst en oud op nieuw kan permiteren en droevig voor de grote groep die dat niet kan. De ambtenaren onder die groep wordt soms getracteerd met een brood-en-spelen strategie van hun ministerie, een denderende oudejaarparty met de niet goedkope Sabakuband bijvoorbeeld voor dansi,nanyyan, dringi prisiri. Of voor de allerarmsten: een kerstpakket van een kerk die op zo’n manier een beetje zoet gehouden worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSuriname december 2023, spannend en treurig