woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
3.5
(4)

Suriname December 2023: Spannend en droevig

lees ook ...

Overleg BiBis en Christelijke Gemeenschap over Samoa overeen...

Op 9 februari 2024 had minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Comité Christelijke Ke...

Terwijl we nog steeds aan het bekomen zijn van de schrik die de dood van 15 goudzoekers in een mijnramp ons aanjoeg, is het enige positieve dat hierover te melden valt dat de regering met name minister Gracia Emmanuel  met de nabestaanden in krutu (consensus vergadering) is gegaan en de regering zowel de dodenwake (dede oso) als de begrafeniskosten op zich neemt want de familie heeft het geld niet.

Go Fund Me

Bijna op hetzelfde moment werd er een Go Fund Me op het net gestart voor datzelfde doel. Aangezien die digitale actie nog geen 400 Euro opbracht de eerste 2 dagen, zouden ze elk gezin dat van de 15 goudzoekers 20 Euro kunnen geven, wat  760 SRD is, de prijs van een bootreis van een persoon uit een der 21 dorpjes aan de Boven Suriname naar de centrale aanlegplaats te Atjoni, 200 kilometer van Paramaribo.

8 december ’82 proces: 20 december 2023

In 1982 werden 15 voorstanders van democratische verkiezingen vermoord. Het waren juristen, docenten, vakbondsleiders, ondernemers en journalisten. Dit weekend werd op de tv de film vertoond die over dit onderwerp gemaakt is onder regie van Ida Does met interviews van Noraly  Beye, waarin nooit eerder gehoorde getuigenverklaringen van Surinamers in Nederland.

De 15 martelingen en moorden werden gepleegd  tijdens de toenmalige militaire dictatuur (1980 – 1987) onder leiding van Desi Bouterse, toenmalig voorzitter van de Nationale Militaire Raad. 8 december is het 41 jaar na de 15 moorden met voorbedachte rade  en brandstichting van radiostations ABC en Radika, het Moederbonds-gebouw en krantproductiebedrijf de Vrije Stem. Deze zaak wordt op 20 december in Hoger Beroep behandeld bij het Hof van Justitie.

Moiwana ‘86

Tevens wordt het straf proces van Moiwana ’86 ingezet, waarbij in 1986 tijdens de binnenlandse oorlog een heel dorp Aucaners is uitgemoord. Dit gebeurde vermoedelijk door soldaten van het Nationaal Leger, onder leiding van Desi Bouterse. 21 Surinamers, voornamelijk vrouwen en kinderen en zelfs baby’s zijn toen weerloos en zonder pardon doodgeschoten. Spannend en droevig is daarom deze maand. Want ook hun vele nabestaanden, waaronder een heel dorp vluchtelingen in Frans Guyana snakken naar gerechtigheid.

Geen politieke functie met strafblad

Een kleine opluchting hierbij is dat de Assemblee onlangs een wet heeft aangenomen die het onmogelijk maakt voor mensen met een strafblad, (vanwege cocaïne smokkel, zoals Bouterse voornoemd, verder Brunswijk en Bordo (Joel Martinus), om een politieke positie te bekleden als assembleelid, minister, vice president of president van Suriname.

Hiermee is er een einde gekomen aan het tijdperk van schande dat veroordeelde criminelen de hoogste en machtigste positie in het land bekleden. Wat wel blijft schrijnen is dat personen die ook nu, erger dan ooit, zich aan corruptie schuldig maken door de inkomsten van de Staat in hun zak te laten vloeien, vrij uit gaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname December 2023: Spannend en droevig