dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
3.3
(3)

Suriname-Curaçao-Nederland toerisme potentie

lees ook ...

27-jarige bromfietser overleden na aanrijding met stilstaand...

De 27-jarige M.C. is vanmorgen overleden in het Mungra Medisch Centrum in Nickerie na een ernstig verkeersongeval. De bromfietser reed op de Fredericiweg tegen een stilstaande coasterbus aan en bezwee...

Je ziet de rode draad, olie en gas zoals gevonden wordt voor de Surinaamse kust trekt hoog bezoek van onze voormalige koninkrijks partners. Eerst premier Rutte die geïnteresseerd is in olie exploratie en de minister president van Curaçao was vorige week hier. Binnen twee maanden, zo plotseling. De mensen zijn uit op hun eigen belang en Santhoki kortzichtig als hij is, faciliteert zolang hij persoonlijk denkt te profiteren.

Know how, expertise
Onze president is een visieloze oud politie commisaris en ziet niet erop toe een duurzaam voordeel en samenwerking uit deze connecties te halen. Onze VP is nog vele graden erger.Curaçao leeft van toerisme en beleeft geen onnodige tekorten als Su. Curacao geeft een prettige ervaring aan jou als toerist omdat het een goed georganiseerd land is.

Gebrek aan toekomstvisie en eng eigenbelang tekent Santhoki als slechte president. Want waarom maakt hij geen gebruik van de gelegenheid om op het gebied van toerisme samen te werken met Curaçao? Ons (eco)toerisme heeft heel veel potentie. Wij kunnen meeliften. Curaçao heeft knowhow en expertise. Overal wordt je als toerist heel goed behandeld op het eiland. De mensen worden getraind en de bevolking geniet mee van de dollars en euro’s die binnenkomen. Van de markt verkoper, de muzikant tot de grote ondernemer.

Toerisme herstel fase
Hoewel in 2020 uit onderzoek in Suriname bleek dat een kwart van de beroepsbevolking in particuliere dienst in de horeca branche en toerisme -ook de crafts bussiness- werkt, kregen zij ondanks registratie en smeekbeden, geen covid 19 ondersteuning. Herstel gaat nu dan ook erg moeizaam.

Wat is er trouwens gebeurt met de School of Tourism opgericht door de vorige regering? De student moest alles zelf betalen. Behalve een incidentele kookcursus hoor je niks meer daarover. Wil je mensen stimuleren om toerisme te gaan studeren dan moet je een goed salaris in U$ dollars of Euro voor ze regelen bij wet.

Het kan niet zo zijn dat de grote toerisme ondernemer alleen de valuta verdient en de werknemer voor een hongerloon in srd moet knokken. En ook nog klanten voor je moet aantrekken een behouden. De overheid moet het voor de studenten aantrekkelijk maken om in die sector te gaan.

Blaka man mythe ontmaskerd

In Curaçao heb je mensen van verschillende nationaliteiten wonen. Je ziet van alles zo een beetje daar. Maar de mensen van Afrikaanse afkomst zijn in de meerderheid. Hun voorouders zijn net als de onze geketend in het zelfde slavenschip van hetzelfde werelddeel Afrika gekomen.
Ze gedragen zich netjes, beleefd en zeer klantvriendelijk, goed opgevoed kortom. Ijverig zijn ze ook, uit mijn hotelraam in het centrum zag ik de verkoopsters na sluitingstijd de winkels schoonmaken en minder dan 12 uren daarna waren ze weer fris en fruitig in de winkel om de klant optimaal te bedienen.
Vaart er die ochtend een cruise ship binnen (al is het zondag) dan zie en hoor je klokslag 8 uur ’s morgens op vier hoeken in het centrum Tumba bands hun traditionele muziek spelen, waarvan sommige ritmes dezelfde zijn als de Surinaamse kawna’s. Alle geluid zo gepast en uitgebalanceerd dat dit stukje cultuur zeer sfeer verhogend werkt.

Kortom je geniet van Curaçao en als Surinamer besef je dat dit succes met een goed beleid in de toekomst ook in Suriname mogelijk is. Want nu heeft Paramaribo niet eens de capaciteit en is niet representatief om een cruise schip met 3000 toeristen te ontvangen. Dat ligt niet aan de Afro Surinamer, maar heeft alles te maken met het beleid. Ik hoop dat ik de mythe, de smerige leugen eigenlijk, zo driftig verspreid op Face Book dat de creool, de neger, de blaka man of hoe je Afro Surinamers ook noemt ons land achteruit brengt, met het voorbeeld van Curaçao ontmaskerd hebt. Want er is een goede vooruitgang en er wonen pas een generatie, een handvol hindoestanen daar.

Foto: Scampi restaurant Curaçao

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

11 REACTIES

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname-Curaçao-Nederland toerisme potentie