maandag 22 april 2024
25 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname betrokken bij belangrijke CELAC-top in Saint Vincent and the Grenadines

lees ook ...

Surinaamse economisten: “Vp Brunswijk’s goudontvangst ...

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft in haar recente elektronische publicatie INZICHT kritiek geuit op vicepresident Ronnie Brunswijk, die volgens hen een verkeerd voorbeeld geeft doo...

De 8ste Top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) is een cruciale conferentie waar Latijns-Amerikaanse en Caribische landen samenkomen om regionale samenwerking en integratie te bevorderen. President Santokhi staat klaar om deel te nemen aan deze bijeenkomst. Hij en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zijn op 29 februari in Saint Vincent and the Grenadines gearriveerd, waar de eendaagse top op 1 maart plaatsvindt.

Tijdens de bijeenkomst zullen discussies plaatsvinden om een verklaring te formuleren. De deelnemende landen krijgen zo de kans om hun standpunten en belangen op het gebied van economie, politiek en sociale kwesties te delen met andere landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Dit kan leiden tot samenwerking bij het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen. De deelname van Suriname aan dit evenement benadrukt het streven van het land om banden met andere regiolanden te versterken en gezamenlijke initiatieven voor ontwikkeling en samenwerking te bevorderen.

Minister Ramdin benadrukt dat er veel aandacht zal zijn voor politieke stabiliteit, veiligheid en migratie, en dat klimaatkwesties ook aan bod zullen komen. Dit is gezien het lidmaatschap van Suriname en Guyana bij de Organisatie van de Overeenkomst voor Amazonische Samenwerking (ACTO). “Dit zijn allemaal belangrijke momenten om beleid te ontwikkelen,” aldus de bewindsman.

In januari 2023 werd Saint Vincent and the Grenadines verkozen tot president van CELAC. De CELAC-top wordt naar verwachting de grootste en belangrijkste diplomatieke bijeenkomst ooit in het land gehouden. Meer dan 32 staatshoofden en regeringsleiders worden verwacht, vergezeld van hun respectieve delegaties. Het voorzitterschap van CELAC rouleert elk jaar tussen de lidstaten, waarbij dit jaar Honduras onder president Xiomara Castro de leiding zal hebben. De hamer zal worden overgedragen door de premier van Saint Vincent and the Grenadines, Ralph Gonsalves.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname betrokken bij belangrijke CELAC-top in Saint Vincent and the Grenadines