zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
5
(4)

Suriname beter af met een sterke vrouw als president

lees ook ...

Elfde Bouw- en Woningbeurs

Dit jaar doen ook buitenlandse bedrijven mee aan de elfde editie van de Bouw en Woningbeurs in ons land. De algemene uitnodiging voor participatie is gestuurd naar bedrijven die “iets te maken” hebben...

Geen enkele president, geen Venetiaan, geen Bouterse, geen Santokhi heeft kunnen kiezen om zonder subsidie, toch betaalbare stroomprijzen aan huishoudens en producenten in Suriname te bieden.

Omdat we nooit de eerlijke, sterke en zorgzame president hebben die  moeite doet, en snoeit in alle overbodige kosten van het Energie Bedrijf Suriname, die het monopolie heeft voor kookgas en electriciteit. We moeten de Surinaamse vrouw of man nog zoeken die de morele moed heeft om ons als volk op de eerste plaats te zetten.

Corruptie=hoge prijs

Als NPS sponsors bijvoorbeeld onnodig winst maken bij import van kookgas, stopt de NPS (Venetiaan) toch nooit deze corruptieve kosten bij de EBS. Zo zal VHP’s Santokhi nooit de corruptie stoppen als bijvoorbeeld VHP sponsors te hoge prijzen berekenen aan de EBS, hetzelfde met NDP (Bouterse) en frommelig werken van ABOP. Sranan Peyri ziet dat niemand concreet publiceert en benoemd dat dit precies EBS tarieven verhoogd en eerder tot subsidies leidde. Wat beide totaal niet hoeft als een sterke, eerlijke, zorgzame vrouw (of man) president is en handelt volgens het accountants rapport van Ernst & Young van 2020.

Eerlijk & Zorgzaam

Een zorgzame president zou naar Surinaamse landbouwdeskundigen luisteren en geen Mennonieten binnenhalen om hun duizenden hectaren kostbaar regenwoud te verkopen middels tussenpersonen. Maar nu er toch 50 Mennonieten gezinnen zijn die veel zwaar materieel bezitten en landbouwgrond zoeken, zouden deze het best een deel van de met primair bos overwoekerde oude plantages (broko prenasi) te Commewijne kunnen benutten. Dat dit uitstekend kan is bewezen door de vorig jaar overleden van Alen, op zijn al decennialange bloeiende plantage Rust & Werk te Commewijne.

Mennonieten: 2 oplossingen

Van die broko prenasies, die elk zo’n 2 kilometer breed langs de rivierkust lopen en zich tot zo’n 14 kilometer land inwaarts uitstrekken, moeten de kanalen links en rechts van die plantages weer uitgegraven worden en sluizen hersteld om de prima landbouwgrond daar weer te benutten. Aangezien we nu weten hoe belangrijk de natuurlijke mangrove (Parwa)oeverbescherming is, moet die blijven staan. Ook al omdat de vissen en garnalen die daarin voorkomen een gezonde eiwittenbron vormen.

Zorgzaam & creatief

De zorgzame en creatieve president, gedenkt daarbij eerst de 30.000 eigen landgenoten die snakken naar een perceel om een huis te bouwen en/of tuinbouw en veeteelt te bedrijven. Dus stelt deze nieuwe pres als voorwaarde aan de Mennonieten dat de helft van de grond die zij openleggen  met hun machines bestemd is voor Surinamers,  het meer landinwaarts gelegen deel voor hun. Twee vliegen in 1 klap. Of zelfs drie, want door de fruit, groente en veeteelt in Commewijne zullen de voedselprijzen dalen en voor iedereen betaalbaar zijn!

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSuriname beter af met een sterke vrouw als president