Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zei maandag 21 juni in De Nationale Assemblee dat er vanwege geldgebrek voor is gekozen om dit jaar de salarissen en subsidies te betalen in plaats van de schulden. De minister maakte duidelijk dat het echt een keuze was van of dit, of dat in plaats van beide. De minister ging in op vragen van DNA-leden over de begroting 2021 en het Herstelplan 2020-2022 van de regering. Hij ging daarbij breedvoerig in op het schuldenvraagstuk van Suriname en op welke wijze de regering denkt het deze op te lossen.
Minister Achaibersing gaf aan dat er nadrukkelijk gevraagd is aan schuldeisers om opnieuw te onderhandelen om te komen tot nieuwe betalingsvoorwaarden. “Als we dat niet doen dan hebben we een groot probleem, want dan kunnen we onze salarissen en subsidies niet betalen. De schuldverplichting bestaat uit rente en aflossingen”, zei de minister. De bewindsman stelde dat de Covid-19 pandemie ook grote invloed heeft op de economie. Bedrijven verdienen niet en de overheid verdient minder aan belastingen. De minister benadrukt dat de inkomsten en uitgaven van de staat in balans zijn. “Wij doen niet aan monetaire financiering en er zijn geen nieuwe leningen afgesloten om salarissen en subsidies te betalen. Het schuldenvraagstuk moet opgelost worden en de regering moet geld zien vrij te maken om te investeren in de productiesector”.
De bewindsman gaf aan dat de regering reeds geld gereserveerd heeft om in deze sector te investeren. Instituten zoals de Nationale Ontwikkelingsbank worden klaargemaakt om hiervoor de gelden beschikbaar te stellen. Sinds de koers op 7 juni is vrijgelaten, is de koers redelijk stabiel. “Wij werken er hard aan om de stabiliteit te brengen en die te behouden. Het is niet de eerste keer dat Suriname een economische klap heeft gekregen. “We gaan dit in stappen moeten doen.
De minister bracht de jaren 90 in herinnering toen de inflatie een paar honderd procent was, waar wij stapsgewijs zijn uitgekomen. De minister gaf in zijn betoog verder aan wat de regering verder van plan is te doen de komende periode en legde de nadruk behalve op de financiële cijfers, ook institutionele versterking van onder andere de belastingdienst zodat de inkomsten van de staat binnen kunnen komen. Minister Achaibersing zei verder dat er geld vrij is gemaakt om de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD), waar vele onderzoeken naar toe gestuurd worden, te versterken met accountants en het aantrekken van assistenten op hoger niveau. Er is cijfermatig gepresenteerd hoe de regering stapsgewijs de plannen zal uitvoeren. De bewindsman liet weten dat er een begrotingstekort is en dat gekeken moeten worden op welke wijze dit tekort opgevangen zal worden.