dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname bereidt zich voor op ICAO-audit met internationale steun burgerluchtvaart

lees ook ...

Minister Nurmohamed inspecteert voortgang BSW-projecten tijd...

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft een werkbezoek gebracht aan verschillende projecten van het directoraat Bouw- en Stedenbouwkundige Werken (BSW). Deze projecten omvatten voornam...

Suriname bereidt zich grondig voor op de komende audit in 2024 of 2025 op het gebied van burgerluchtvaart. Het land ontvangt hierbij ondersteuning van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), die op donderdag 8 december een presentatie heeft gegeven aan president Chandrikapersad Santokhi. De bijeenkomst vond plaats op het Kabinet van de President, waar ook minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en Brian de Souza, waarnemend directeur van de Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas), aanwezig waren.

Minister Jubithana benadrukt dat Suriname momenteel een ‘zeer lage’ score heeft op het gebied van burgerluchtvaart in Latijns-Amerika, vooral wat betreft het handelen bij incidenten en ongevallen volgens de ICAO-regels. De bewindsman erkent de noodzaak van een aanpak om Suriname naar internationale normen te brengen. De ICAO heeft middels een presentatie aangegeven wat de gemiddelde scores zijn op het gebied van vliegveiligheid en de implementatie van regels en procedures. Met vastberadenheid werkt het Surinaamse team aan een verbeterplan om de burgerluchtvaart naar internationale standaarden te tillen.

Met betrekking tot incidenten en ongevallen bij luchtverkeer in Suriname valt het onderzoek daarvan momenteel onder de procureur-generaal (pg). Minister Jubithana benadrukt dat de ICAO andere voorschriften hanteert omdat het niet gaat om strafrechtelijke onderzoeken. Daarom is het noodzakelijk om een onafhankelijk bureau op te zetten. De Burgerluchtvaartwet geeft momenteel aan dat elk onderzoek onder de pg valt, en dit zal moeten worden gewijzigd om een onafhankelijk instituut voor dergelijk onderzoek op te richten.

Waarnemend directeur de Souza geeft aan dat er technische assistentie wordt verleend aan Casas door de ICAO. Deze assistentie is nodig vanwege geconstateerde tekortkomingen in de regelgeving en procedures die niet voldoen aan de ICAO-standaarden. Deze moeten worden aangepast en/of gewijzigd. Daarnaast kampt de organisatie met een tekort aan gekwalificeerd personeel en financiële middelen. De Souza benadrukt dat een veilige luchtvaart van cruciaal belang is voor de economie en het daarom essentieel is om te voldoen aan de internationale luchtvaartnormen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname bereidt zich voor op ICAO-audit met internationale steun burgerluchtvaart